Liczba wyników: 3484
Filiżanka herbaty z hibiskusa nie tylko rozgrzewa organizm, ale też wzmacnia układ odpornościowy, pomaga kontrolować ciśnienie krwi i wspiera odchudzanie. Teraz mamy kolejny powód, aby sięgać po tę herbatę - może zmniejszyć skutki choroby Alzheimera.
Kobiety z zespołem stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD) i depresją mają niemal czterokrotnie większe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych, chorób układu oddechowego, cukrzycy typu 2, wypadków, samobójstw i innych przyczyn niż kobiety bez tego zaburzenia i depresji.
Osoby z niską gęstością kości mogą mieć zwiększone ryzyko rozwoju demencji.
Większa ilość magnezu w naszej codziennej diecie oznacza lepsze zdrowie mózgu wraz z wiekiem, mówią uczeni z Australian National University (ANU).
Doświadczanie trzech lub więcej wstrząsów mózgu wiąże się z pogorszeniem funkcji mózgu w późniejszym życiu.
Osoby, które są dobrze nawodnione, dłużej pozostają zdrowsze, rzadziej zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie przyjmują dostatecznej ilości płynów.
Aktywność fizyczna, zdrowa dieta i wymagające intelektualne działania pomagają uchronić się przed Alzheimerem lub go opóźnić. Teraz określono, ile takich sesji potrzeba, by zyskać konkretne korzyści.
Sądzi się, że negatywne emocje, w tym objawy niepokoju i depresji sprzyjają rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych i demencji. Jaki jest jednak ich wpływ na mózg i czy można ograniczyć ich szkodliwy wpływ? Neurobiolodzy z Uniwersytetu Genewskiego odkryli, że w konfrontacji z psychicznym cierpieniem innych osób w odmienny sposób aktywują się mózgi młodych i starszych ludzi. Połączenia neuronalne starszych wykazują znaczną inercję emocjonalną: negatywne emocje oddziałują silnie i przez długi czas, szczególnie wpływają na tylną korę zakrętu obręczy i ciało migdałowate, dwa obszary mózgu zaangażowane w zarządzanie emocjami i pamięć autobiograficzną.
Jak pokazało nowe badanie, stosowanie tradycyjnej diety śródziemnomorskiej - bogatej w produkty takie jak owoce morza, owoce i orzechy - może pomóc osłabić ryzyko demencji o niemal jedną czwartą.
Kolejne testy pokazują związek między zaburzeniami snu i osłabieniem funkcji poznawczych. Choć relacja ta jest dość złożona.