Liczba wyników: 5582
Duża szklanka soku grejpfrutowego dziennie może istotnie zwiększyć skuteczność leków nowotworowych, a także zmniejszyć koszty medykamentów, wynika z badań.
Oliwa z oliwek zrobiła niezwykłą karierę jako powszechnie polecany produkt o ważnych właściwościach prozdrowotnych. Ponieważ jest niezbywalnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, wraz ze wzrostem popularności tego sposobu odżywiania się, oliwa stała się częstym „gościem" na naszych stołach. Może mieć jednak znacznie szersze zastosowanie niż jako produkt spożywczy - zobacz, do czego się przydaje.
Od dawna wiadomo, że stan jelit ma związek nie tylko ze zdrowiem fizycznym, ale i psychicznym - teraz odkryto, że może istnieć korelacja pomiędzy przyjmowaniem leków antydepesyjnych i łagodzeniem zespołu jelita drażliwego.
Ekstrakt z grejpfruta jest skuteczny w zapobieganiu procesu prowadzącego do zapalenia w obrębie naczyń krwionośnych. Odkrycie może przyczynić się do opracowania w przyszłości tanich leków chroniących przed chorobami naczyniowymi.
Jakkolwiek często nie można obejść się bez leków w przypadku bardzo silnego bólu, łagodniejsze dolegliwości daje się osłabić dzięki medytacji i autohipnozie.
Jabłek w Polsce nie brakuje, są wręcz naszym flagowym produktem. Stanowią powszechny element naszej diety, są dodawane do wielu potraw - zarówno dań głównych, jak i deserów - a konfitury z tych owoców wielu uważa za niezbywalne wyposażenie domowych spiżarni. Jabłka mogą być jednak wykorzystywane w różny sposób, nie tylko jako składnik spożywczy. Zobacz, do czego jeszcze mogą służyć.
Minął właśnie miesiąc od przejścia przez Polskę drugiej fali powodziowej. Obecny w mediach, kościołach, polityce, czy akcjach społecznych temat „wielkiej wody" powoli cichnie. Ludzie odbudowują domostwa, regulują sprawy ubezpieczeń - na nowo układają życie. Powrót do normalności jest jednak niełatwy i to również w tych najbardziej podstawowych obszarach, jak jedzenie i picie. Bezpieczne odżywianie się na terenach popowodziowych może być trudną sztuką. Jak sobie z tym radzić, na co uważać, a czego zdecydowanie unikać - podpowiada Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska.
Kobiety stosujące niektóre rodzaje leków hormonalnych mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na raka piersi przez nawet dwie dekady po odstawieniu tych medykamentów.
Długotrwałe stosowanie dostępnych bez recepty leków przeciwbólowych mogą być związane ze zwiększonym ryzykiem utraty słuchu u niektórych kobiet.
Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przez GFK w 2016 roku, aż 98 proc. Polaków odczuwa stres, z czego co piąty Polak ma z nim do czynienia codziennie. Nadmierny stres przekłada się na złe samopoczucie, kłótnie z bliskimi oraz problemy zdrowotne. Wśród wielu sposobów na ukojenie nerwów, można wymienić jeden, dość nieoczywisty – czyli odpowiednią dietę.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami