Liczba wyników: 4835
Zakochanie się może wywołać nie tylko takie samo uczucie euforii jak zażywanie kokainy, ale także wpływa na intelektualne obszary mózgu. Naukowcy odkryli również, że zakochanie się trwa tylko około jednej piątej sekundy.
Silny ból głowy może wskazywać na udar, ale i sygnalizować wiele innych problemów, w tym zakrzepicę żylną mózgu.
Wapniejące zwężenie zastawki aortalnej (Calcific aortic valve disease, CAVD) to główna choroba zastawki serca, która dotyka prawie 10 milionów pacjentów na całym świecie, a roczna śmiertelność przekracza 100 tysięcy.
Relacje społeczne wpływają na zdrowie fizyczne. Teraz odkryto, że to, jakie masz emocje i oceny co do związków z bliskimi ci ludźmi, może wpływać na funkcjonowanie twojego organizmu
U osób, u których niedawno zdiagnozowano migotanie przedsionków (AF), najczęstszy nieregularny rytm serca, ryzyko wystąpienia demencji jest nieco wyższe w porównaniu z ludźmi bez tej choroby.
Czy dostarczanie sobie błonnika w diecie wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego u osób starszych i czy składnik ten może osłabić ryzyko chorób układu krążenia? Okazało się, że błonnik zbożowy, ale nie ten owocowy i warzywny, był konsekwentnie powiązany z rzadszymi stanami zapalnymi i niższą częstością występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Stosowanie diety złej jakości może prowadzić do zmian w mózgu, które są powiązane z depresją i stanami lękowymi.
Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
Osoby z nadciśnieniem są obarczone wyższym ryzykiem zaburzeń poznawczych, w tym demencji, ale nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Wake Forest University School of Medicine sugeruje, że podejmowanie energicznej aktywności fizycznej częściej niż raz w tygodniu może zmniejszyć to ryzyko.
Owoce mnicha (luo han guo, Siraitia grosvenorii) wyróżnia się wyjątkowo słodkim smakiem, który pochodzi z naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i mogrozydy. Wystarczy niewielka ilość ekstraktu, by osłodzić jedzenie i napoje, dlatego po pewnej modyfikacji, pełni rolę słodzika, pomagając jednocześnie ograniczyć ilość cukru w diecie. Jak się okazuje, może mieć jednak o wiele więcej prozdrowotnych zastosowań.