Liczba wyników: 3564
Lek na problemy z sercem i nadciśnienie może być również skuteczny w leczeniu zaburzeń związanych z używaniem alkoholu.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Japończycy opracowali metodę wykrywania charakterystycznych dla choroby Alzheimera złogów beta amyloidu w mózgu na podstawie biomarkerów w próbkach krwi.
Seler, karczochy i zioła, szczególnie meksykańskie oregano, zawierają apigeninę i luteolinę, flawonoidy, które zabijają komórki raka trzustki.
W ciągu ostatniej dekady w Wielkiej Brytanii zwiększyła się liczba osób deklarujących problemy poznawcze.
Choć witamina D jest wytwarzana w naszym organizmie dzięki światłu słonecznemu, wielu ludzi ma jej niedobory.
Zwracanie większej uwagi na wewnętrzne doznania cielesne może poprawić ocenę własnego ciała.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Birmingham, ludzie, którzy często mają nieprzyjemne sny w wieku średnim, są bardziej narażeni na demencję w późniejszym życiu.
W Tel Awiwie opracowano metodę, która wykorzystuje testy muzyczne i przenośne urządzenie do pomiaru aktywności mózgu, by wykryć osłabienie funkcji poznawczych u ludzi w starszym wieku. Cały proces polega na pomiarze 15-minutowej aktywności elektrycznej mózgu podczas wykonywania prostych zadań muzycznych i może być łatwo stosowany przez każdego członka personelu w dowolnej placówce medycznej.