Liczba wyników: 17888
Posiadanie wadliwego genu związanego z demencją podwaja ryzyko rozwoju ciężkiej formy COVID-19, wynika z nowych badań.
Osoby, które piją herbatę przynajmniej trzy razy w tygodniu, mogą liczyć na dłuższe i zdrowsze życie, wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology.
Siedmioro na dziesięcioro respondentów obawia się, że zły stan zdrowia ograniczy ich doświadczenia życiowe. Badanie dorosłych amerykańskich American Heart Association i sprawdza, jaką rolę odgrywa COVID-19 w prowadzeniu pełnego, swobodnego życia.
Długość dojazdu do pracy i środki, które trzeba przedsięwziąć, by się do niej dostać, to czynniki stresu, które mogą prowadzić do wypalenia zawodowego, ostrzega Annie Barreck z Uniwersytetu w Montrealu.
Jeśli chcesz wiedzieć, jak ktoś się czuje, zamknij oczy i nadstaw uszu: ludzie mają tendencję do dokładniejszego czytania emocji innych, gdy słuchają, a nie patrzą, wynika z badań opublikowanych przez American Psychological Association .
Znaczna ilość cukru w diecie wiąże się z większym nagromadzeniem tłuszczu wokół serca i brzucha, co jest ryzykowne dla zdrowia.
Ludziom po 50-tym roku życia często są zagrożone niedoborem witaminy B12 i kwasu foliowego, ostrzegają badacze z Trinity College w Dublinie.
Uczeni z Univeristy of Georgia odkryli, że niewielkie ilości alkoholu mogą pomóc zachować zdolności poznawcze.
Starsze kobiety wydają się bardziej podatne na depresję i częściej długo się z nią zmagają.
Wysokobiałkowa, niskokaloryczna dieta pomaga seniorom z otyłością: schudnąć, utrzymać masę mięśniową, poprawić stan kości i stracić szkodliwą tkankę tłuszczową, wynika z badań przeprowadzonch na Uniwersytecie Wake Forest.