Liczba wyników: 18819
Drzemka w ciągu dnia raz lub dwa razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Dieta i ćwiczenia fizyczne mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych i demencji.
Osoby, które kiedyś zmagały się z trądzikiem, mają dłuższe telomery w białych krwinkach, co oznacza, że ich komórki mogą być lepiej chronione przed starzeniem się.
Wielu ludzi narzeka obecnie na brak wolnego czasu. Rzeczywiście, szybkie tempo życia i wielogodzinna praca mogą zmniejszać nasz dobrostan, wydłużenie czasu dla siebie zaś go poprawia, jednak tylko do pewnego punktu...
Im bardziej zaznaczają się zmarszczki na skórze kobiety w ciągu pierwszych kilku lat menopauzy, tym mniejsza jest gęstość jej kości.
Insulina to kluczowy hormon w metabolizmie energetycznym i regulacji poziomu cukru we krwi. Jej prawidłowe funkcjonowanie w organizmie może być zaburzone m.in. nadwagą, prowadzącą do mniejszej wrażliwości na insulinę i zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jak odkryli fińscy medycy, częstsze przyjmowanie pozycji stojącej wiąże się z lepszą wrażliwością na insulinę. Wydłużenie dziennego czasu stania może więc pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym.
Starsze kobiety z nadwagą, które straciły nadmiar kilogramów i zaczęły się zdrowiej odżywiać, zyskały lepszą pamięć.
Teorie wyjaśniające i przewidujące ludzkie zachowanie bazują na założeniu, że ludzi dążą do przyjemności i unikają bólu. Jak można to jednak pogodzić z angażowaniem się w doświadczenia, o których wiadomo, że wywołują negatywne emocje, takie jak oglądanie horrorów? Wydaje się to sprzeczne z intuicją, że widzowie dobrowolnie decydują się na spędzenie około dwóch godzin na oglądaniu filmu, który wywołuje strach.
Słynne zalecenie dotyczące wykonywania 10 tysięcy kroków dziennie to efekt kampanii marketingowej jednej z firm produkujących krokomierze. Badacze postanowili sprawdzić, ile kroków dziennie rzeczywiście jest koniecznych, by zaobserwować efekty prozdrowotne.
Dieta roślinna jest lepsza niż ta oparta na mięsie, jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje mięsa wpływają na ryzyko tej choroby w równym stopniu.