Liczba wyników: 12701
Pacjenci z chorobami serca i depresją są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć i atak serca niż osoby bez depresji.
Nowe badania wskazują, że dieta bogata w witaminę C istotnie zmniejsza ryzyko zaćmy.
Kochanie, boli mnie głowa… Na pewno? Według najnowszych danych GUS to bóle dolnej partii pleców i szyi są najczęściej wskazywane przez kobiety. Cierpi na nie odpowiednio ponad 28% i 21% pań. Słynne bóle głowy są dopiero na szóstym miejscu w zestawieniu najczęściej występujących dolegliwości zdrowotnych. Problem z plecami potwierdza też aktualny raport EHIS (European Health Interview Survey). Czy jest się czym martwić? Eksperci alarmują.
„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii czy poprawiła stan cery. Razem z dietetykiem sprawdziliśmy, czy to rozwiązanie rzeczywiście korzystne dla wszystkich, a może kolejna sezonowa, w dodatku niebezpieczna dla zdrowia moda.
Co oznacza długi kod na skorupce jajka? Ile tłuszczu mlecznego musi zawierać masło? Przed zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, wybierając produkty spożywcze.
To jaki styl życia prowadziłeś/aś w młodości, ma wpływ na proces starzenia się. Zobacz, co mogło zaszkodzić dobrej starości oraz jak naprawić ewentualne szkody.
Po teaserze studio Universal zaprezentowało pełen trailer filmu "Bridget Jones's Baby".
Badacze z Uniwersytetu Teksasu w Dallas postanowili sprawdzić, jakie działania mają silny wpływ na możliwości poznawcze. Określone aktywności bowiem pozwlają liczyć na ostrość umysłu także w starszym wieku.
Ponad pół miliarda ludzi na świecie nie ma dostępu do wody pitnej, a każdego dnia ponad 800 dzieci umiera na choroby biegunkowe spowodowane brakiem dostępu do czystej wody i sanitariatów. To ponad 33 dzieci każdej godziny – informuje UNICEF w przeddzień Światowego Dnia Wody.
Chrzan jest jednym z nieodłącznych elementów polskiej tradycji – obecnym w naszych kuchniach od dawien dawna, nie tylko z okazji Świąt Wielkiej Nocy. Nasze babcie na liściach chrzanowych piekły chleb lub owijały nim wędliny, by te nie uległy zepsuciu. Ze względu na dużą zawartość witaminy C stosowano go też, obok czosnku, jako naturalny antybiotyk. W święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Staropolski zwyczaj głosi, że przed świątecznym śniadaniem należy spożyć go na czczo, a następnie trzy razy chuchnąć w komin, by móc objadać się bezkarnie.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu