Liczba wyników: 18786
Wiadomo, że otyłość nierzadko dotyczy całych rodzin, ale większość dotychczasowych badań ogranicza się do dwóch pokoleń. Teraz przeanalizowano związek między otyłością brzuszną babć i wnuków.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Zmarł Wiesław Gołas, aktor teatralny, filmowy i kabaretowy, a także wykonawca piosenki aktorskiej. Miał 91 lat.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (European Society of Cardiology, ESC) opublikowało zalecenia dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.
Ludzie z wiekiem częściej chorują. Jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że wpływ genów danej osoby na ryzyko zachorowania w rzeczywistości słabnie wraz z procesem starzenia się.
Podczas gdy zdolność do zabawy i wesołość zostały dobrze zbadane u dzieci, struktura tych aspektów osobowości i ich konsekwencje są niedostatecznie przeanalizowane u dorosłych. Okazuje się, że te cechy i umiejętności mają istotne znaczenie dla stanu romantycznych związków.
Jeśli smażone jedzenie jest stałym elementem diety, oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet po menopauzie.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Dobre nawodnienie przez całe życie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca.
Izolacja społeczna jest powiązana z różnymi problemami zdrowotnymi, a także krótszym życiem. Dlaczego tak się dzieje?
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu