Liczba wyników: 7811
Standard życia jest wyższy niż kiedykolwiek i ludzie żyją dłużej. Według Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC) możemy teraz liczyć na 78 lat życia w porównaniu z 72 odnotowanymi w latach 80. XX w. Europejczycy dożywają również do nieco ponad 60 lat w dobrym zdrowiu i bez upośledzeń wpływających na codzienne zajęcia - według przygotowanego przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) raportu pt. "Zdrowie i opieka zdrowotna w zarysie: Europa 2010". Pytanie, jakie się pojawia, brzmi: czy ludzie mogą żyć w zdrowiu dłużej?
Choroby serca to jedna z głównych przyczyn zgonów mieszkańców krajów rozwiniętych i rozwijających się. Powszechność występowania tych dolegliwości jest spowodowana m. in. współczesnym stylem życia. Wśród „sprzymierzeńców" w walce z chorobami serca są nóż, widelec i łyżka... odpowiednia dieta pozwoli znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania.
Nawet niewielka „nadwyżka" tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha lub bioder może podwoić ryzyko śmierci u pacjentów z chorobą wieńcową serca. Badacze z Mayo Clinic w USA odkryli, że nawet niewielki „brzuch piwny" lub tzw. muffin top, tj. fałda brzuszna, boczki lub wałki tłuszczu, narażają na znacznie większe ryzyko niż w przypadku, gdy tkanka tłuszczowa kumuluje się w innych miejscach ciała.
Ubiegłej nocy zanotowano najniższą temperaturę jaka wystąpiła w maju od czasu rozpoczecia prowadzenia pomiarów. W Toruniu temperatura spadła aż do -7,1 stopnia. Dotychczasowy majowy rekord zimna to temperatura - 6,3 stopnia, zanotowana w 1953 roku w Lęborku.
W ostatnich 11 latach ponad 3 mln 200 tys. Polaków podjęło pracę za granicą. Zdecydowana większość, bo 2 mln 450 tys. osób, zrobiła to po wejściu naszego kraju w struktury UE. Obecnie szacuje się, że w Europie, poza granicami Polski pracuje 1mln 200 tys. Polaków. Od 1 maja swoje rynki pracy otworzyły dla Polaków Niemcy i Austriacy.
Chociaż nie stanowi najpopularniejszego produktu w kuchniach, komosa ryżowa (czyli quinoa) zaczyna być coraz powszechniej ceniona ze względu na bardzo wysoką zawartość białka, witamin, minerałów oraz pierwiastków śladowych.
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Ma 84 lata i jest na emeryturze, ale nie narzeka na nadmiar wolnego czasu - jest aktywną Internautką. Simone Job świętuje urodziny na Facebooku. Nie jest jednak wyjątkiem, internetowymi surferami stało się wielu jej współmieszkańców z domu opieki.
Ćwiczenia mięśni twarzy to nie tylko chwila relaksu i dobrej zabawy. Systematyczna gimnastyka to przede wszystkim piękny wygląd cery.
Japończycy najszczuplejsi, a mieszkańcy wysp Pacyfiku ciężsi od nich o około 70%. Amerykanie ciągle przybierają na wadze i są w czołówce najbardziej otyłych narodowości. Gdzie na mapie zbędnych kilogramów i nadmiaru tkanki tłuszczowej znajduje się Polska? Dietetycy zgodnie alarmują – nadwaga i otyłość to problem globalny i wróg publiczny numer jeden w większości krajów. Warto się mu przyjrzeć i podjąć z nim skuteczną walkę.