Liczba wyników: 950
Sprawniejszy proces metabolizowania posiłków to szybsze i bardziej efektywne spalanie kalorii. Jakkolwiek podstawą metabolizmu jest wyposażenie genetyczne, mamy do dyspozycji szeroką gamę działań, które wspomogą nasze wewnętrzne „instrumentarium".
Ciągle słyszymy, że nasza dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Wykreowanie takiego jadłospisu jednak może być nie lada wyzwaniem. Mini-przewodnik pomoże ocenić wartość określonego produktu.
Pewne powszechne przekonania na temat wpływu upływu czasu na nasz wygląd są mylące. Warto zweryfikować niektóre popularne opinie, bo mogą prowadzić do podejmowania niewłaściwych decyzji co do sposobu pielęgnacji skóry.
Jeszcze na początku ubiegłego wieku jogurty uchodziły za lekarstwo i sprzedawano je w aptekach. Teraz te przetwory mleczne dostępne są w każdym sklepie spożywczym i coraz chętniej po nie sięgamy. Związek Polskich Przetwórców Mleka chce przypomnieć Polakom o korzyściach dla naszego zdrowia, płynących ze spożywania jogurtu, stąd też kampania „Jogurt na dobry dzień”.
Układ odpornościowy można istotnie wzmocnić dzięki czerwonym winogronom i jagodom.
Witaminy z grupy B zapobiegają złamaniom.
Ostatnie „fale" lata, powrót z wakacji, zmniejszona ilość światła słonecznego i nadmiar kofeiny mogą wywoływać pewne napięcie i intensyfikację uczucia niepokoju. Pogorszenie nastroju i napady lękowe może intensyfikować choroba, przebyty uraz, a także niedobory dietetyczne. Te ostatnie najłatwiej zwalczyć - proponujemy cztery naturalne produkty, które pomogą odzyskać dobry humor.
Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
Badania naukowe pokazują, że spożywanie flawonoidów i powiązanych fenoli może obniżać zapadalność na choroby przewlekłe, w tym sercowo-naczyniowe - będące główną przyczyną zgonów w Europie - a także niektóre typy nowotworów, udarów, alergii, schorzeń wątroby i zapaleń.
To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Są łatwo dostępne i stanowią składnik wielu powszechnie znanych i lubianych w Polsce dań. Wkrótce zaczną się zbiory, więc poniżej kilka ciekawych faktów, które - pomimo kariery jabłek na rodzimej ziemi - nie są powszechnie znane.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami