Liczba wyników: 3295
Regularne przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego może pomóc obniżyć ryzyko raka jelita grubego u osób z nasilonymi czynnikami ryzyka związanymi ze stylem życia, mówią medycy z Mass General Brigham.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Wrażliwość afektywna na zanieczyszczenie powietrza (Affective sensitivity to air pollution, ASAP) opisuje stopień, w jakim nastrój zmienia się wraz z codziennymi zmianami zanieczyszczenia powietrza.
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Spadek poziomu potasu we krwi spowodowany przez leki moczopędne powszechnie przepisywane na nadciśnienie może być przyczyną ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Istnieje związek między stosowaniem diety bogatej w witaminy i minerały, zwłaszcza takiej, która nie zawiera dużej ilości dodatkowego cukru, a młodszym wiekiem biologicznym na poziomie komórkowym.
Stosowanie akupunktury może zwiększyć skuteczność standardowej opieki medycznej, zmniejszając nasilenie przewlekłego bólu i depresji.
Mniej znany kannabinoid o nazwie kannabigerol (Cannabigerol, CBG), skutecznie zmniejszył niepokój bez odurzenia typowego dla całej rośliny konopi. Może też nawet mieć pewne efekty poprawiające pamięć.
Eksperci z Mayo Clinic ustalili kryteria dla diagnozy zespołu utraty pamięci u osób starszych, który szczególnie wpływa na układ limbiczny mózgu. Często można go pomylić z chorobą Alzheimera. Dobra wiadomość jednak jest taka, że amnestyczny zespół neurodegeneracyjny z przewagą układu limbicznego, czyli LANS (Limbic-predominant Amnestic Neurodegenerative Syndrome), postępuje wolniej i ma lepsze rokowania.
Spożycie surowego mleka krów zarażonych grypą H5N1 przez zwierzęta stwarza ryzyko zakażenia i rodzi pytania dotyczące potencjalnego zagrożenia u ludzi.