Liczba wyników: 5036
Nowe badania sugerują, że dieta może wpływać na zdolności poznawcze osób z chorobą Alzheimera. Chociaż wciąż na wczesnym etapie, najnowsze badania, opublikowane w Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, prezentują interesujące dane.
Dieta i ćwiczenia fizyczne mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych i demencji.
Dieta bogata w kalorie i węglowodany może spowolnić postęp zwyrodnieniowej choroby śmiertelnej Lou Gehriga.
Zdrowsza dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji i wolniejszym tempem starzenia się.
Dieta wysokotłuszczowa może zaburzać zegar biologiczny, który normalnie kontroluje uczucie sytości, a to prowadzi do przejadania się i otyłości.
Dieta bogata w białka zwierzęce może zapobiec osłabieniu fizycznemu i psychicznemu w starszym wieku, mówią japońscy naukowcy.
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Dna moczanowa to bardzo bolesna i uciążliwa choroba. Na szczęście, w wielu przypadkach można jej zapobiec - kluczowa jest odpowiednia dieta. Poniżej lista potraw, których należy unikać.
Wielu ludzi zmaga się z przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do niebezpiecznych chorób. Odpowiednia dieta jednak pomaga osłabić to zjawisko.
Dieta śródziemnomorska może być lepsza niż statyny w zmniejszaniu ryzyka przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia