Liczba wyników: 1465
Od 13 grudnia 2016 roku obowiązują nowe przepisy dotyczące konieczności podawania informacji na temat wartości odżywczej na etykietach produktowych. Dla konsumentów jest to z pewnością bardzo dobra informacja - pozwoli im ona na dokonywanie bardziej świadomych wyborów zakupowych.
Nowy Rok to czas dokonywania postanowień - najczęstsze to odchudzanie, zwiększenie aktywności fizycznej, zmiana pracy, wdrożenie zdrowego stylu życia. Jednym z elementów, które pomogą osiągnąć ostatni cel jest zmiana nawyków żywieniowych, w tym tych dotyczących spożywania tłuszczów.
Niektóre produkty, choćby były dostępne cały rok, silnie kojarzą się z okresem bożonarodzeniowym. Część z nich warto sobie serwować w obfitości, bo wartości odżywcze, jakich dostarczają, są dla naszego organizmu bardzo dobre. Oto kilka świątecznych składników, które mogą nosić tytuł „super-jedzenia".
Wzrok jest jednym z najważniejszych zmysłów. Z biegiem lat ostrość widzenia często ulega niestety pogorszeniu. Ma na to wpływ wiele czynników, zarówno biologicznych, jak i środowiskowych. Co powinniśmy wiedzieć na ten temat?
Ludzie starsi, którzy mieszkają ze swoimi współmałżonkami, cieszą się lepszym zdrowiem niż seniorzy żyjący w pojedynkę lub ze swymi dorosłymi dziećmi.
Rośliny strączkowe, typu fasola, groch, soczewica, ciecierzyca czy soja, są w naszym kraju bardzo mało popularne, choć dietetycy jednomyślnie uznają je za obowiązkowy element zbilansowanej diety. Dlaczego i w jaki sposób włączyć je do jadłospisu? Komu szczególnie polecane są strączki? Co zrobić, by uniknąć problemów jelitowych po ich konsumpcji?
84 proc. osób w wieku 50+ deklaruje, że uprawia aktywność fizyczną, a 60 proc. z nich, że robi to codziennie lub prawie codziennie. Podstawową formą akywności są spacery i marsze. Blisko połowa badanych w ciągu ostatniego roku nie poniosła żadnych wydatków na aktywność fizyczną. Dla większości badanych ważnym sposobem dbania o zdrowie jest przyjmowanie leków. Osoby aktywne fizycznie zażywają ich mniej i częściej zdrowiej się odżywiają - wynika z badania Santander Consumer Bank - „Zdrowie i aktywność fizyczna Polaków 50+".
Osoby chore na cukrzycę powinny regularnie chodzić do lekarza i poddawać się badaniom, bo są o wiele bardziej niż inni narażone na poważne zaburzenia pracy różnych narządów i osłabienie układu sercowo-naczyniowego.
Seniorzy, którzy raczą się umiarkowanymi dawkami napojów wyskokowych, mogą liczyć na lepszą pamięć. Jest jeden warunek - o ile nie zagraża im choroba Alzheimera.
Pogoda nie zachęca do rowerowych przejażdżek, ale warto się przemóc, ciepło ubrać i wybrać rowerem do pracy czy na zakupy. Dzięki temu można uchronić serce przed zawałem i innymi chorobami.