Liczba wyników: 5209
Kiedy jesteśmy przygnębieni, mówimy, że świat wydaje się szary - nowe badania sugerują, że skojarzenia, jakie tworzymy między emocjami a kolorem, to nie tylko zwykła metafora. Jak się okazuje, odczuwanie smutku rzeczywiście może zmienić sposób, w jaki postrzegamy barwy. Uczeni odkryli, że osoby, u których wywołano smutek, były mniej dokładne w identyfikowaniu kolorów na osi niebiesko-żółtej niż ci, którzy czuli się rozbawieni lub cechowała ich neutralność emocjonalna.
Ile witaminy D może poprawić pamięć, zdolność uczenia się i podejmowanie decyzji u osób starszych, a ile to za dużo?
Konsekwentne przestrzeganie wytycznych dotyczących aktywności fizycznej przez cały wiek średni wiąże się z wyższą jakością życia kobiet, mówią eksperci z University of Sydney.
Warto zapisać na kartce swoje reakcjie na negatywne wydarzenie, a następnie zniszczyć ją - to realnie zmniejszy uczucie złości.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Osoby z nadciśnieniem, które przyjmują wszystkie leki przeciwnadciśnieniowe przed snem, cechują się lepiej kontrolowanym ciśnieniem krwi i znacznie niższym ryzykiem śmierci lub chorób spowodowanych problemami z sercem lub naczyniami krwionośnymi w porównaniu do osób, które przyjmują leki rano.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Nieprawidłowa architektura snu może wskazywać na podatność na stres.
Dieta ketogenna istotnie opóźnia osłabienie pamięci związane z chorobą Alzheimera u myszy. Takie zaburzenie u gryzoni jest porównywalne z łagodnym upośledzeniem funkcji poznawczych u ludzi, które poprzedza pełnoobjawową chorobę Alzheimera
Specyficzny podtyp drobnoustroju powszechnie występującego w jamie ustnej może przedostawać się do jelit i rozwijać się w guzach raka jelita grubego. Bakteria ta jest przyczyną rozrastania się raka i gorszych wyników leczenia.