Liczba wyników: 7811
Uczeni wykryli nową postać lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Nowopoznany rodzaj cholesterolu okazał się najbardziej niebezpieczny dla zdrowia.
Uczeni z Uniwersytetu w Otago odkryli, że ludzie starsi nie potrafią kłamać w tak przekonujący sposób, jak osoby młodsze i gorzej radzą sobie z wykrywaniem kłamstw.
Proces starzenia się ma związek ze stałym spadkiem zdolności mózgu do obrony przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. Ale nowe badania dowiodło, że związki zawarte m. in. w takich owocach, jak jagody, truskawki oraz jagody acai, nie tylko pomagają w utrzymaniu mózgu „w dobrej formie", ale mają wpływ na odwrócenie szkodliwych skutków starzenia się.
Dzienne spożycie soli w Polsce prawie trzykrotnie przekracza zalecaną przez WHO dawkę. Świadomość polskich konsumentów dotycząca zagrożeń wiążących się z nadmiernym spożyciem soli jest znikoma i nie przekłada się na zmianę nawyków - wynika z Raportu Mniej Soli.
"Wolno dyskutować z poglądami bliźnich i nie zgadzać się z nimi, także z poglądami tych, którzy odeszli, ale to, co się stało na Uniwersytecie noszącym imię Jana Pawła II, jest radykalnym przekroczeniem zasad kultury i prawdy" - podkreśla Prezydium Episkopatu w oświadczeniu, dotyczącym ataku na abp. Życińskiego jaki miał miejsce podczas spotkania z reżyserem Grzegorzem Braunem, które odbyło się na KUL 11 kwietnia.
Zespół naukowców opracował nową technikę mammograficzną wykorzystującą obrazowanie molekularne, które może pomóc we wcześniejszym wykrywaniu raka piersi. W skład paneuropejskiego zespołu, pracującego pod kierunkiem hiszpańskiej Krajowej Rady Badawczej (CSIC), weszli naukowy z ośmiu instytucji z Holandii, Niemiec, Portugalii i Szwecji.
Kiełki brokułów i dojrzałe warzywa stanowią silną antynowotworową parę. Anty-rakotwórcze właściwości warzyw z rodziny kapustnych, takich jak brokuły, są już powszechnie znane, ale nowe badania wykazały, że można te własności dwukrotnie zwiększyć przez jedzenie dojrzałych warzyw i kiełków.
Diety niskotłuszczowe od wielu lat są polecane przez lekarzy jako obrona przed wieloma chorobami, m. in. przed rakiem piersi, chorobami serca i osteoporozą. Z wyników badań opublikowanych przez Amerykańską Izbę Lekarską wynika jednak, że dieta nie ma większego wpływu na ryzyko wystąpienia tych chorób – zwłaszcza u kobiet po 50 roku życia.
Przewlekła niewydolność żylna dotyczy połowy dorosłych Polek! Skala choroby jest ogromna na całym świecie. Żylaki i pajączki często postrzegane są jako defekt kosmetyczny. U kobiet nogi są jedną z części ciała powszechnie uznawanych za atrybut atrakcyjności. Chowanie ich za długą spódnicą czy spodniami to nie rozwiązanie problemu! – mówi dr n. med. Joanna Bartlewicz-Wójcik specjalista chirurg.
W ciągu ostatnich kilku lat czasopisma medyczne powtarzają informację, że leki przeciwzapalne zwiększają ryzyko ataku serca - jednakże duże koncerny farmaceutyczne bagatelizują te dane twierdząc, że niezbędne są dalsze badania. Teraz nowe testy przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze po raz kolejny znalazły związek między zwiększonym ryzykiem problemów z sercem a niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (NLPZ) u pacjentów, którzy przeszli zawał serca.