Liczba wyników: 14503
Czy zdarzyły ci się sytuacje, w których twoje okulary były większym kłopotem niż pomocą? Czy musiałeś je zdjąć na jakiś czas ze względu na uciskanie nosa lub skroni, ból oczu czy nawet zniekształcenia obrazu? A może cierpisz na chroniczne bóle głowy i nie potrafisz znaleźć ich przyczyny?
Im bardziej zanieczyszczone środowisko, tym krótsza jest oczekiwana długość życia, ostrzegają duńscy uczeni.
Polacy coraz częściej podróżują samolotem i to w coraz dalsze zakątki świata. Mamy do wyboru więcej ciekawych połączeń, tanich linii lotniczych, interesujących ofert oraz kuszących promocji. Mimo to podróż tym podniebnym środkiem lokomocji wciąż wzbudza w nas wiele emocji, które mogą być przyczyną niezręcznych sytuacji. Jakie zasady savoir vivre obowiązują na lotnisku i co zrobić, by nie popełnić krępującego faux pas?
Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi rekomendują wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem aktualnych zaleceń żywieniowych na świecie. Istnieje jednak jeden szczególny rodzaj tłuszczów nienasyconych, których spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia – mowa tu o tłuszczach typu trans. Co warto o nich wiedzieć?
Nieleczona zaćma jest jedną z głównych przyczyn pogorszenia lub utraty widzenia u osób powyżej 55 roku życia. Mimo to w naszym społeczeństwie nadal brakuje wiedzy na temat tej choroby oraz jej leczenia. Polacy, w porównaniu do obywateli innych krajów, częściej mają błędne przekonania na temat zaćmy – co drugi uważa, że można jej zapobiec, a co dziesiąty próbowałby wyleczyć ją witaminami. Zwiększenie świadomości na temat istoty wczesnego diagnozowania i leczenia zaćmy oraz jej negatywnego wpływu na jakość życia, to cele kampanii „Lepszy wzrok, lepsze życie”.
Co czwarty Polak (26%) deklaruje korzystanie z pomocy finansowej państwa, a 40% badanych jest zdania, że trzeba wykorzystywać system opieki społecznej i pomoc państwa jak tylko się da – tak wynika z badania przeprowadzonego dla serwisu ciekaweliczby.pl na panelu Ariadna.
„Jeśli chcesz być szczęśliwy, bądź!", powiedział Lew Tołstoj i miał rację o tyle, że często sami stoimy na przeszkodzie własnego dobrostanu. Oczywiście nie oznacza to, że w całej rozciągłości należy aprobować przekonania typu: „faber est quisque suae fortunae" (łac. „każdy jest kowalem swego losu") - nasza sytuacja i sposób jej postrzegania zależy przecież od splotu wielu czynników, takich jak: stan zdrowia, rodzaj wykonywanej pracy, stan rodzinny, wykształcenie, etc.
Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia tłuszczów trans. Przebadano dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa, w tym margaryny i kostki do pieczenia. Polacy zyskają rzetelną wiedzę umożliwiającą im unikanie groźnych dla zdrowia substancji.
Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Czy sięgając po włoską Mozzarellę, francuski Roquefort czy popularną nad Wisłą Goudę, zastanawiasz się jaka historia wiąże się z jego pojawieniem się w szerokiej sprzedaży?
Annette Bening, aktorka znana z dramatu "American Beauty", będzie przewodzić jury podczas nadchodzącego Festiwalu Filmowego w Wenecji.