Liczba wyników: 18819
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Posiadanie zwierzaka, takiego jak pies lub kot, szczególnie przez dłuższy okres (co najmniej pięć lat) może wiązać się z wolniejszym osłabianiem się funkcji poznawczych u osób starszych.
Pamiętaj o jabłkach i gruszkach podczas zakupów - jedzenie większej ilości owoców i warzyw z białym miąższem może chronić przed udarem.
Dzięki naturalnemu ekstraktowi roślinnemu C. elegans, niepasożytniczy nicień, żył znacznie dłużej niż zwykle.
W przypadku osób bez problemów z pamięcią czy myśleniem, słaby wynik w teście pamięci może mieć związek z biomarkerami w mózgu powiązanymi z chorobą Alzheimera, a także z bardzo wczesnymi oznakami zaburzenia zapamiętywania, które poprzedzają demencję o kilka lat.
Drzemka w ciągu dnia w przypadku seniorów jest normalną częścią procesu starzenia, może jednak również zwiastować chorobę Alzheimera i inne formy demencji.
Odkryto, że istnieje dość silny związek między niskim ciśnieniem krwi i wyższym ryzykiem wcześniejszej śmierci.
Podczas pandemii COVID-19 dystans społeczny był jednym z narzędzi ograniczania rozprzestrzeniania się choroby. Jednak nowe dane pokazują jednoczesny wzrost ryzyka chorób serca o 27 proc. u kobiet po menopauzie, które zmagają się z izolacją społeczną i samotnością.
Udar może mieć różne przyczyny. Zakrzepowo-miażdżycowy jest wywoływany przez skrzep, który tworzy się ze złogów nagromadzonych w naczyniach krwionośnych w mózgu. Jak ustalono ostatnio, osoby w rok po udarze, które mają wyższy poziom trójglicerydów we krwi, są bardziej narażone na kolejny udar lub inne problemy sercowo-naczyniowe, niż ci, którzy przeszli udar, ale poziom trójglicerydów pozostaje u nich w normie.
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.