Liczba wyników: 12578
Osiem na dziesięć Polek czuje się średnio 8 lat młodziej, niż wynikałoby to z ich metryki. Polki w największym stopniu zadowolone są z sytuacji mieszkaniowej oraz ogólnie ze swojego życia, zaś najmniej z dochodów i wagi – wynika z raportu „Polko, odważ się na zmiany”. Potrzeby Polek zmieniają się wraz z wiekiem. Jak Polki widzą siebie i jakich zmian oczkują?
Łatwo zauważyć, że nasze domowe zwierzeta lubią drzemać. My sami jednak też często choć na kilkanaście minut kładziemy się, by odpocząć. Drzemka może zwiększyć energię na resztę dnia, ale może też być wskaźnikiem przyszłych kłopotów ze zdrowiem.
Aktywność fizyczna to naturalny lek i środek zapobiegający wielu chorobom. Teraz ustalono, że nie może chronić przed cukrzycą czy chorobami serca, ponieważ powstrzymuje rozwój stanów zapalnych towarzyszących tym problemom zdrowotnym.
Błonnik jest kluczem do walki z otyłością, mówią uczeni z Uniwersytetu Teksasu. Błonnik jest jednym z głównych składników, które pomagają w zachowaniu odpowiedniego poziomu masy ciała.
Balsamy, pianki, żele, pasty, maski, lakiery i wiele innych preparatów do stylizacji włosów – jest w czym wybierać. Kiedy i dlaczego warto zachować umiar w ich stosowaniu?
Długie godziny patrzenia w ekran laptopa, tablet lub smartfon w jednej pozycji. Praca przy biurku, brak ruchu i niewłaściwe dbanie o odpoczynek. Jeśli dodamy do tego życie w stresie i nadprogramowe kilogramy to twój kręgosłup prędzej czy później zawoła o pomoc. Skutkiem tego może być dyskopatia, choroba cywilizacyjna XXI wieku.
Podobno od wszystkiego można się uzależnić, a wiele zależy tu od naszej osobowości i pewnych czynników zewnętrznych. Okazuje sie, że opalanie się również może stać się nałogiem.
W przyszłym tygodniu będziemy obchodzić Światowy Dzień Osób z Chorobą Alzheimera. To dobra okazja, aby zwrócić uwagę na sytuację osób cierpiących na to schorzenie. W naszym kraju na Alzheimera choruje około 300-350 tysięcy osób. Medycyna nie jest w stanie zahamować na stałe rozwoju schorzenia, ale może wpływać na poprawę życia chorych. Jak zrozumieć ich świat?
Sól jest nieocenionym konserwantem i przyprawą. Od wieków ułatwia przechowywanie żywności i poprawia smak posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego stała się jednak wszechobecna i w efekcie bezwiednie serwujemy sobie jej nadmiar, niszcząc swoje zdrowie.
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.