Liczba wyników: 12006
Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) w opublikowanym przez siebie raporcie zwraca uwagę na konieczność ożywienia gospodarek państw uprzemysłowionych poprzez pobudzenie rynku pracy, zniesienie przywileju wczesnych emerytur czy zracjonalizowanie poziomu wypłacanych świadczeń.
Jeśli producenci zmniejszą ilość cukru w napojach, może znacznie obniżyć częstość występowania nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.
Badania wykazują, że sposób oddychania wpływa na to, jak organizm reguluje ciśnienie krwi.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Mimo spadku bezrobocia i wzrostu poziomu życia w Polsce nadal wiele osób korzysta z różnych form pomocy społecznej. Z sondażu przeprowadzonego przez CBOS wynika jednak, że zdaniem 17 procent Polaków pomoc taką otrzymują osoby, które znakomicie poradziłyby sobie bez niej.
Różne rodzaje cukru różnie oddziałują na nasz organizm. Fruktoza, czyli cukier owocowy, może zwiększać uczucie głodu.
New York Times opublikował dane demograficzne, z których wynika, że wiele krajów europejskich starzeje się, jednakże na wschodzie naszego kontynentu sytuacja jest najpoważniejsza. Liczba urodzeń drastycznie spadła w ciągu ostatnich kilku lat, obecnie doszła do poziomu najniższego w historii.
Osoby starsze, u których poziom witaminy D we krwi jest niższy od rekomendowanego, częściej cierpią na depresję.
Brokuły zawierają związek, który może służyć do kontrolowania poziomu glikemii.
U osób starszych, niepełnosprawnych oraz obłożnie chorych, często ze względu na brak ruchu, dochodzi do podrażnień, uszkodzeń i odleżyn. Dlatego ważne jest zapewnienie odpowiedniego poziomu pielęgnacji skóry i właściwej higieny. Pamiętajmy, że odpowiednia ochrona skóry sprzyja szybszemu powrotowi do zdrowia.