Liczba wyników: 1489
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.
Metabolizm zwalnia, zmniejsza się zapotrzebowanie na kalorie. W organizmach seniorów zachodzą przemiany, które wymagają stosowania odpowiedniej diety. Nieprawidłowe odżywianie to niestety jeden z ważnych czynników, które wpływają na pojawienie się większości chorób wieku dojrzałego. Codzienne menu seniorów jednak stosunkowo najłatwiej zmienić – przypominają organizatorzy programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”.
Aubrey de Grey, angielski naukowiec - bioinformatyk postrzega nieśmiertelność człowieka jako problem zużywających się części ciała. Uważa, że ludzki organizm mógłby żyć wiecznie, gdyby jego kolejne części były zastępowane nowymi i ulepszane biochemicznie. Badacz przewiduje, że tego typu rozwiązanie będzie możliwe w przeciągu 20-30 lat. Cóż, dla tych, którzy wolą nie czekać, mamy kilka rad – może nie jak stać się nieśmiertelnym, ale na pewno jak dożyć sędziwego wieku w zdrowiu.
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana.
Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przez GFK w 2016 roku, aż 98 proc. Polaków odczuwa stres, z czego co piąty Polak ma z nim do czynienia codziennie. Nadmierny stres przekłada się na złe samopoczucie, kłótnie z bliskimi oraz problemy zdrowotne. Wśród wielu sposobów na ukojenie nerwów, można wymienić jeden, dość nieoczywisty – czyli odpowiednią dietę.
„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – słowa te przypisywane są ojcu współczesnej medycyny. I choć od czasów Hipokratesa zmieniło się niemal wszystko, intensywny rozwój i dynamiczny postęp niekoniecznie muszą iść w parze ze zdrowiem człowieka. Dziś często jemy szybko i byle jak, czego efektem jest rozwój różnych chorób. Może czas zatem przestać po prostu jeść i powrócić do… odżywiania się.
Zarówno w mediach, jak i w kontaktach towarzyskich często rozmawia się o podwyższaniu jakości życia – dzięki nowym odkryciom medycznym czy rozwojowi współczesnych technologii. Niestety często zapominamy, iż największy wpływ na jakość życia mają nasze codzienne, małe przyzwyczajenia i rutynowe nawyki. Nie inaczej jest ze wzrokiem.
Jeśli jesteś diabetykiem, musisz przestrzegać określonej diety, oto kilka wskazówek, które pozwolą lepiej zarządzać chorobą.
Zima to czas, kiedy jesteśmy narażeni na duże zmiany temperatur i wilgotności powietrza. To sprawia, że włosy elektryzują się i przesuszają, dlatego z nadejściem wiosny warto pomyśleć o ich regeneracji. Co zrobić, aby wzmocnić kosmyki i poprawić ich wygląd?
Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej.