Liczba wyników: 2868
Chcesz zjeść jajka, jogurt, warzywa czy chipsy? Codziennie podejmujemy decyzje o tym, co znajdzie się w naszym jadłospisie, ale te wybory mogą nie być w pełni „nasze". Na Uniwersytecie w Pittsburghu przeprowadzono badania na myszach pokazujące, że drobnoustroje w jelitach wpływały na to, co gryzonie wybierały do jedzenia: wytwarzały substancje, które pobudzały apetyt na różne rodzaje żywności.
Niemal połowa pacjentów z chorobami serca cierpi na bezsenność, czytamy na stronie European Society of Cardiology.
Lukrecja to coś więcej niż słodycze, mówią uczeni z University of Illinois w Chicago. Jak się okazuje, może odgrywać rolę w zapobieganiu lub leczeniu niektórych rodzajów raka.
Żankiel (Prunella vulgaris) to wieloletnia roślina z rodziny Apiaceae, która rośnie w lasach w całej Europie, Azji i Afryce. Jest stosowana w łagodnych stanach zapalnych i zaparciach, kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli.
Lamiwudyna, lek stosowany w terapii HIV, zatrzymał rozwój choroby u 25 proc. pacjentów z rakiem jelita grubego z przerzutami.
Akupresura, tradycyjna technika medycyny chińskiej, może osłabić objawy przewlekłego bólu dolnej części pleców.
Lilie wielkanocne, czyli lilie długokwiatowe to popularna ozdoba doniczkowa na Wielkanoc. Właściciele kotów powinni jednak pamiętać, że kwiaty te stanowią zagrożenie dla zdrowia ich pupili.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Nadwaga - otyłość - zaawansowana otyłość. Co to oznacza? Co wywołuje przyrost masy ciała i dlaczego sytuacja tak szybko się pogarsza?
Odkryto, że istnieje dość silny związek między niskim ciśnieniem krwi i wyższym ryzykiem wcześniejszej śmierci.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami