Liczba wyników: 2850
Sposób, w jaki uczymy się na podstawie błędnych oczekiwań różni się w zależności od osoby. Podczas gdy niektórzy rozwijają optymistyczny pogląd na życie, inni przyjmują bardziej pesymistyczną wizję.
Pomijanie posiłków może być szkodliwe przy zwalczaniu infekcji i prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, ostrzegają medycy z Icahn School of Medicine w Mount Sinai. Rezygnacja z posiłków wyzwala reakcję w mózgu, która negatywnie wpływa na komórki odpornościowe.
Lukrecja to coś więcej niż cukierek - według naukowców z University of Illinois w Chicago może odgrywać rolę w zapobieganiu lub leczeniu kilku rodzajów raka.
Jednemu na dziesięć przedwczesnych zgonów można by zapobiec, gdyby ludzie przynajmniej w połowie wypełniali zalecenia dotyczące poziomu aktywności fizycznej, mówią eksperci z Uniwersytetu Cambridge.
Ekstrakt z jemioły był szeroko stosowany do wspomagania terapii przeciwnowotworowej i poprawy jakości życia pacjentów, teraz ponownie go przetestowano pod kątem dawkowania i oceny bezpieczeństwa.
Czerwone, fioletowe i niebieskie pigmenty w owocach, warzywach zwane antocyjanami mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy dzięki oddziaływaniu na metabolizm energetyczny, mikroflorę jelitową i osłabianie stanów zapalnych.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Nowe badania sugerują, że szafran wykazuje istotne działanie chemoprewencyjne przeciwko rakowi wątroby.
Dosładzane cukrem napoje mogą sprzyjać nowotworowi jelita grubego i okrężnicy.