Liczba wyników: 5036
Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.
Zgrabne ciało okraszone złocistą opalenizną nie musi odchodzić w zapomnienie wraz ze spadającymi liśćmi. Podpowiadamy jak zadbać o utrzymanie wakacyjnej figury i kondycji bez względu na niekorzystne warunki pogodowe.
Jedzenie w śródziemnomorskim stylu może być przepisem na zdrowe serce - wynika z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition.
Warzywa i owoce powinny być składnikami naszej codziennej diety, niestety często jemy ich zbyt mało. Naukowcy postanowili, więc ulepszyć warzywa tak, aby dostarczały nam więcej istotnych dla zdrowia substancji.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, których wyniki wskazują na istnienie zależności między dietą, a ryzykiem zachorowania na raka piersi. Grupą poddaną obserwacji były kobiety pomiędzy 50- tym, a 70- tym rokiem życia, a więc będące w trackie menopauzy, lub mające ją za sobą.
Powszechnie rekomendowana dieta śródziemnomorska jest ceniona ze względu na właściwości chroniące przed rozwojem chorób serca. Nie tylko ten sposób odżywiania się jednak powinien być polecany jako zdrowy. Przypomnieli o sobie Skandynawowie. Twierdzą, że dieta nordycka również daje znaczące prozdrowotne efekty - m. in. pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Dieta bezglutenowa stała bardzo popularna i stosują ją nie tylko ci, którzy chorują na celiakię czy nietolerancję glutenu. Wielu ludzi uznało, że można wyrzucić produkty z tym związkiem z diety i zyskać dobre zdrowie oraz lepsze samopoczucie. Nowe badania wskazują jednak, że to raczej nieodpowiedzialne postępowanie, bo dieta bezglutenowa w przypadku tych, którzy nie muszą jej przestrzegać, zwiększa ryzyko określonych chorób.
Popularna na Zachodzie dieta pełna cukru może sprzyjać nowotworowi piersi.
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia