Liczba wyników: 5209
Starsze osoby o dobrym zdrowiu myślą mniej negatywnie w porównaniu z innymi grupami wiekowymi, co przekłada się na większe zadowolenie z życia seniorów.
Naukowcy z Uniwersytetu w Osace odkryli, że szczepy bakteriemii C. butyricum były pochodnymi probiotycznymi. Probiotyki oferują szereg korzyści zdrowotnych, ale ich niekorzystne skutki mogą czasami prowadzić do bakteriemii, w wyniku której określone drobnoustroje krążą w krwiobiegu po całym organizmie.
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Ludzki mózg filtruje „zalew" doświadczeń, aby stworzyć konkretne wspomnienia. Dlaczego niektóre doświadczenia z tego szerokiego nurtu informacji zmysłowych „zapadają w pamięć", podczas gdy większość jest odrzucana przez mózg?
Dwie dekady siedzącego trybu życia wiążą się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci w porównaniu z podejmowaniem aktywności fizycznej.
Ogólne korzystanie ze smartfonu nie jest odpowiednim wskaźnikiem lęku, depresji lub stresu, twierdzą badacze, którzy jednak zalecają ostrożność w przypadku cyfrowego „detoksu".
Skrobia oporna to niestrawne białko, które fermentuje w jelicie grubym i - jak pokazano w badaniach na zwierzętach - jej spożycie ma pozytywny wpływ na metabolizm.
Niektóre zaburzenia neurologiczne można złagodzić poprzez fotobiomodulację - nieinwazyjną technikę polegającą na zastosowaniu światła o niskim natężeniu dla stymulacji pewnych funkcji w określonych obszarach ciała.
Szczęście, które odczuwamy po konkretnym wydarzeniu lub działaniu, maleje za każdym razem gdy go doświadczamy - jest to zjawisko znane jako adaptacja hedoniczna. Jednak obdarowywanie innych może stanowić wyjątek od tej reguły.
Optymalny poziom witaminy D jest różny w różnych populacjach. Problem niedoboru tej witaminy D ciągle jest dość powszechny, stąd warto zwrócić uwagę na czynniki, które wpływają na jej syntezę.