Liczba wyników: 661
Witaminy z grupy B mogą chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań uczonych z Uniwersytetu Oxfordzkiego.
Wbrew powszechnemu przekonaniu celiakia nie jest alergią, z której można się wyleczyć. To choroba wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. Może ujawnić się u dziecka tuż po pierwszym spożyciu przez nie posiłku z glutenem, ale może także dać o sobie znać u ludzi w średnim wieku i starszych.
Już starożytni Chińczycy uważali, że granat jest symbolem długowieczności. Ten owoc z powodzeniem można zaliczyć do grupy najzdrowszych owoców. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza polifenolom. Wieloletnie badania potwierdzają jego skuteczność w leczeniu wielu schorzeń m.in. chorób nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego, choroby Alzheimera, czy ostrych stanów zapalnych.
Każdy z nas ma prawo do czerpania przyjemności z jedzenia. Powolne odkrywanie smaków jest najwyższą formą delektowania się potrawami. Takie podejście zostało wykreowane przez zwolenników slow food.
Wraz z wiekiem kobiety stają się bardziej narażone na choroby serca i udar mózgu. Szczególne zagrożenie dotyczy pań po menopauzie. Odpowiednia dieta i trochę ruchu pomoże ochronić się przed wspomnianymi problemami zdrowotnymi.
Każdego dnia wypada nam około 100 włosów. To zupełnie naturalne. Jeśli jednak tracimy ich więcej, warto zwłaszcza jesienią i zimą zadbać o swoją czuprynę, a gdyby pomimo domowych zabiegów ich kondycja się nie poprawiła – wybrać się do dermatologa.
Gdy na zewnętrznych termometrach temperatura spada poniżej zera, pada śnieg, nie zapominajmy, że są osoby, które mogą potrzebować pomocy. Nie bądźmy obojętni i alarmujmy Policję za każdym razem, kiedy ktoś jest narażony na wychłodzenie organizmu. Wystarczy jeden telefon, aby uratować komuś życie.
W tradycyjnej medycynie chińskiej traganek jest powszechnie dodawany do mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu wielu chorób, w tym, chorób serca, wątroby i nerek oraz raka, infekcji wirusowych i zaburzeń układu immunologicznego. Na Zachodzie zielarze zaczęli wykorzystywać roślinę w XIX wieku jako składnik różnych toników. Największą popularność zioło zyskało w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku na podstawie teorii o jego właściwościach przeciwnowotworowych, chociaż takie działanie nie zostało potwierdzone w badaniach na ludziach.
Mózg i inne elementy układu nerwowego są najbardziej skomplikowanymi i czułymi strukturami fizjologicznymi w organizmie człowieka. Do utrzymania odpowiedniego funkcjonowania tych struktur niezbędna jest odpowiednia dieta.
Okres jesienny stawia przed organizmem wiele wyzwań. Z uwagi na zmienną pogodę łatwiej o przeziębienia czy infekcje. Obecny sezon nie sprzyja także naszej sylwetce – brak ruchu i osłabiony metabolizm mogą skutkować dodatkowymi kilogramami. Jak zatem powinna wyglądać jesienna dieta?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami