Liczba wyników: 3685
Astma to - ogólnie rzecz ujmując - stan chorobowy, w którym drogi oddechowe ulegają zwężeniu, puchną i produkują nadmierną ilość śluzu. W efekcie występują trudności w oddychaniu, świszczący oddech i kaszel. Dwie najpowszechniejsze formy astmy to astma oskrzelowa i astma sercowa. Zgodnie danymi Światowej Organizacji Zdrowia, astma oskrzelowa to choroba cywilizacyjna, na którą do 2025 roku będzie cierpiało około 400 milionów ludzi na całym świecie. Ze statystyk wynika, że ostre ataki astmy, lub powikłania choroby skutkują śmiercią 180 tysięcy pacjentów rocznie. W Polsce na astmę choruje ponad 2 miliony dorosłych i ponad 1,5 miliona dzieci. Z danych wynika, że zaledwie 15 proc. dzieci i 25 proc. dorosłych dostatecznie szybo poddaje się odpowiedniej terapii.
Choroby układu oddechowego są najczęstszą przyczyną wizyt u lekarza i drugą w kolejności przyczyną zgonów. Powodują uciążliwy kaszel, duszności, bóle w klatce piersiowej, świsty, chrypkę, bezgłos, krwioplucie, odkrztuszanie flegmy. W przypadku tzw. obturacyjnych chorób układu oddechowego, do których należą astma oskrzelowa i przewlekła obturacyjna choroba płuc (w skrócie POChP), przyczyną duszności, kaszlu i bólu w klatce piersiowej jest proces zapalny ograniczający przepływ powietrza w płucach. Rozwojowi tych chorób sprzyja wiele różnych czynników, takich jak: palenie tytoniu, zanieczyszczenia środowiska, nawracające infekcje górnych dróg oddechowych. Podstawą diagnostyki obturacyjnych chorób układu oddechowego jest spirometria – proste i nieinwazyjne badanie oceniające objętość i pojemność płuc oraz przepływy powietrza w płucach i oskrzelach.
Plamka żółta stanowi mały punkt zlokalizowany na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie czopków, czyli światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów przy odpowiednim oświetleniu. Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (ang. Age-related Macular Degeneration, w skrócie AMD) diagnozuje się, gdy ta centralna część siatkówki ulega uszkodzeniu. Choroba może dotyczyć ludzi w każdym wieku, najczęściej jednak rozwija się u osób starszych. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u pacjentów po 65 roku życia. Rozróżnia się dwie postaci AMD: sucha rozwija się u 80 proc. pacjentów, zaś mokra (wysiękowa), groźniejsza forma, występuje u 20 proc. chorych. Ze statystyk wynika, że z AMD zmagają się niemal 2 miliony Polaków.
Famprydyna jest obecnie stosowana w celu poprawy zdolności chodzenia u osób ze stwardnieniem rozsianym. Okazuje się jednak, że może również pomóc osobom z osłabieniem pamięci roboczej, które ma miejsce m. in. w przypadku schizofrenii lub depresji.
Życie na obszarach narażonych na dym z pożarów lasów może negatywnie wpłynąć na długość życia ludzi.
Dieta bogata w tłuste ryby pomogła osobom często cierpiącym na migrenę zmniejszyć miesięczną częstotliwość ataków choroby i intensywność bólu.
Dieta bogata w żywność ultraprzetworzoną wiąże się z większymi ilościami tłuszczu magazynowanego w mięśniach ud, niezależnie od ilości przyjmowanych kalorii lub poziomu aktywności fizycznej. Większe ilości tłuszczu śródmięśniowego w udzie z kolei mogą zwiększać ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.
Dieta z większą ilością glutenu może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Kobiety, którym przed ukończeniem 50. roku życia chirurgicznie usunięto oba jajniki i które są nosicielkami wariantu genu APOE4, mają wysokie ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera w starszym wieku. Stosowanie terapii hormonalnej może jednak złagodzić to ryzyko.
Jak dbać o zdrowie w obliczu wielochorobowości? Dlaczego warto zwracać uwagę na wczesne objawy i jak aplikacje mobilne mogą wspierać pacjentów? Dr nauk medycznych i nauk o zdrowiu Beata Stepanow, prezes Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej, dzieli się swoimi doświadczeniami w pracy z pacjentami i podpowiada, jak radzić sobie z wyzwaniami, jakie przynosi zespół sercowo-nerkowo-metaboliczny.
Wstrząs mózgu – wcześniejsza rehabilitacja to szybszy powrót do pełnej sprawności