Liczba wyników: 2601
Chociaż siłownie i kluby sportowe są zamknięte, nie należy rezygnować z ćwiczeń, są nam szczególnie potrzebne w okresie izolacji, gdy dodatkowe czynniki mogą osłabić naszą odporność.
Według nowych badań ludzie jedzą więcej, gdy spożywają posiłek z przyjaciółmi i rodziną. Takie zjawisko to element facylitacji społecznej, czyli tego, że obecność innych ludzi znacząco wpływa na nasze zachowanie.
Wiadomo, że nowy koronawirus, tj. SARS-CoV-2, rozprzestrzenia się drogą kropelkową i najwyższe ryzyko innfekcji jest przy przebywaniu w pobliżu kichającej czy kaszlącej osoby chorej. Okazuje się jednak, że już mówienie i oddychanie skutkuje rozprzestrzenianiem wirusa.
Samotość skutkuje zmianami w układzie odpornościowym, które z kolei są powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, infekcji wirusowych i raka.
Regularne jedzenie śniadań i unikanie przekąsek późną porą to najlepszy sposób odpowiednie spalanie tłuszczu oraz utratę na wadze.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Kobiety w średnim wieku, które wprowadzają zdrowe nawyki do codziennego życia, mogą uchronić się przed udarem.
Kwarantanna i praca z domu sprzyja podjadaniu, bo sięgamy po jedzenie z bardzo różnych powodów, nie tylko wtedy, kiedy jesteśmy głodni. Warto jednak pomyśleć, zanim się weźmie coś do jedzenia poza wyznaczonymi posiłkami, dzięki temu łatwiej jest kontrolować wagę.
Ludzie z ciężkimi chorobami psychicznymi żyją znacznie krócej niż pozostali. Brytyjskie badania pokazują, że zmiany w trzech konkretnych obszarach mogą pomóc zmienić ten stan rzeczy.
Ciśnienie krwi, które obniża się, gdy się wstaje, wiąże się z osłabieniem i upadkami u osób starszych, wynika z nowych badań.