Liczba wyników: 17886
Wystarczy dodać garść migdałów - już coś tak prostego poprawia dietę.
Powszechnie wiadomo, że małżonkowie, którzy krzyczą na siebie i się wyzywają, cechują się wyższym ryzykiem rozwodu. Jednak nowe badanie przeprowadzone na University of Michigan pokazuje, że inne wzorce konfliktów też oznaczają wyższe zagrożenie rozstaniem.
Na Uniwersytecie Alabamy wykazano u seniorów poprawę składu ciała, dystrybucji tłuszczu i zdrowia metabolicznego w odpowiedzi na ośmiotygodniową dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.
Różne czynniki fizyczne i emocjonalne mogą wpływać na naszą zdolność do zapamiętywania informacji przez całe życie. Okazuje się, że pewną rolę wśród nich odgrywa optymizm - wspomaga pamięć.
Pacjenci z ostrą niewydolnością serca mają niemal dwukrotnie wyższe ryzyko śmierci, jeśli zachorują na COVID-19, w porównaniu do innych chorych.
Złamanie kości powoduje utratę gęstości tkanki kostnej w całym ciele, nie tylko w pobliżu miejsca złamania, ostrzegają lekarze.
Śmiech ma związek ze zdrowym funkcjonowaniem naczyń krwionośnych, przekonują badacze z University of Maryland. Jak się wydaje, śmiech powoduje rozszerzenie tkanki tworzącej wewnętrzną wyściółkę naczyń krwionośnych, śródbłonka, dzięki czemu lepszy jest przepływ krwi.
Starsze kobiety, które jedzą więcej warzyw, cechują się zdrowszymi tętnicami szyjnymi.
Osoby starsze w zamożnych krajach spożywają średnio więcej alkoholu niż ich rówieśnicy z krajów o średnich dochodach. Zwykle starzenie się sprzyja ograniczeniu ilości wypijanego alkoholu, ale następuje ono w różnym tempie i na różnym poziomie.
Jagody mogą znacznie zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), który przyczynia się do chorób serca, udaru i miażdżycy tętnic.