Liczba wyników: 17938
Oczekiwana długość życia zależy nie tylko od tradycyjnych czynników ryzyka związanych ze stylem życia, ale także od elementów związanych z jakością życia, takich jak silny stres.
Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Uczeni z University of Texas odkryli u myszy obwód neurologiczny, który po aktywacji zwiększał poziom stresu, jednocześnie zmniejszając chęć zwierząt do jedzenia.
Niektórzy ludzie chętnie udają się na popołudniową drzemkę. Jedni, aby nadrobić zaległości w śnie, inni, by zyskać większą uwagę na w nadchodzących godzinach.
Szałwia może poprawić pamięć. Badania pokazały, że osoby, które przyjmowały kapsułki z olejkiem szałwiowym, wypadły znacznie lepiej w teście przypominania słów.
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Purdue University pokazuje, że pary często wolniej chodzą podczas wspólnych spacerów. Szybkość chodzenia jest mniejsza, jeśli ludzie trzymają się za ręce.
Ludzie mają wrodzoną potrzebę nawiązywania bliskich relacji z innymi. Jednak to naturalne kształtowanie więzi nie ogranicza się do ludzi: wydaje się, że wiele zwierząt również potrzebuje relacji tego rodzaju.
Większość osób z olbrzymią otyłością prowadzi samotną i długotrwałą walkę ze swoją nadmierną wagą. Jedno z badań pokazało, że 83 procent z nich nieustannie dąży do zmniejszenia masy ciała lub zapobiegania jej przyrostowi.
Czekanie na swoją kolej może być frustrujące, szczególnie, gdy dotyczy to szczepień przeciw COVID-19. Jednak oparte na danych naukowych ustalanie, kto w danym momencie otrzyma szczepionkę, pozwala ratować wiele żyć i ogranicza rozprzestrzenianie się infekcji, mówią eksperci z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.
Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią zaczynać dzień od filiżanki kawy: singapurscy badacze stworzyli nowe probiotyczne napoje kawowe i herbaciane.