Liczba wyników: 6973
Nie tylko ilość godzin snu i rodzaj obowiązków, jakie stawia przed nami dany dzień, mają wpływ na odczuwanie zmęczenia. To, co znajdzie się na naszych talerzach, także oddziałuje na samopoczucie.
Według wielu dietetyków nabiał powinien być ograniczony z powodu wysokiego poziomu cholesterolu, który jest odpowiedzialny za choroby serca, jednak nowe badania wykazały, że osoby jedzące produkty tego typu są mniej narażone na cukrzycę typu 2.
Mężczyźni, którzy stosują dietę bogatą w liczne produkty z zawartością flawonoidów, są mniej podatne na rozwój choroby Parkinsona.
Warzywa, które zawierają nikotynę, w tym papryka, mogą pomóc w obniżeniu ryzyka rozwoju choroby Parkinsona.
Dlaczego przejadamy się i spożywamy więcej kalorii niż potrzebujemy? Czy jedzenie to sposób nagradzania się i czy stres może sprawiać, że chcemy jeść więcej? To niektóre z pytań, na które europejskie badania nad żywnością mają przynieść odpowiedzi.
Nie ma leku na serce złamane z powodu miłości, ale coraz więcej jest sposobów na „naprawę" serca uszkodzonego przez zawał lub inne choroby.
Czosnek posiada ponoć wszechstronne magiczne właściwości, ale także herbata może ochronić przed złymi duchami, a ryż ma zapewnić dobrobyt. Niektóre przesądy związane z jedzeniem mają długą tradycję. Oto te najpopularniejsze.
Sporadyczne poszczenie wraz z innymi zmianami w stylu życia, może być przydatną metodą w zapobieganiu cukrzycy i chorobom układu krążenia.
Większość z nas od czasu do czasu miewa bóle głowy. Mogą być związane ze stresem, dietą przekroczeniem określonej dawki alkoholu. Bez względu na przyczynę utrudniają normalne funkcjonowanie. Poniżej kilka interesujących faktów na temat tej powszechnej dolegliwości.
Kiedy jest się głodnym, nie należy robić spożywczych zakupów, przestrzegają uczeni.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu