Liczba wyników: 17886
Uważa się, że słuch jest zmysłem, który wyłącza się jako ostatni w procesie umierania. Teraz uczeni mają dowody na to, że niektórzy ludzie mogą ciągle słyszeć w końcowym etapie życia, gdy już nie reagują na bodźce w sposób widoczny.
Myślenie o śmierci może być dobre. Świadomość końca życia może poprawić zdrowie fizyczne i pomóc nam zmienić nasze cele i wartości. Nawet takie „obcowanie ze śmiercią", jak spacer po cmentarzu, może wywołać pozytywne zmiany i sprzyja pomaganiu innym.
Już długotrwała ekspozycja na niewielkie zanieczyszczenia powietrza jest szkodliwa dla serca i płuc, ostrzegają medycy z Uniwersytetu Harvarda.
Od jakiegoś czasu dietetycy zalecają jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, bo taki sposób odżywiania się ma zapewnić dobre zdrowie i samopoczucie. Okazuje się też, że dieta tego rodzaju pomoże żyć dłużej.
Osoby ze stanami zapalnymi przyzębia są bardziej narażone na wystąpienie poważnych incydentów sercowo-naczyniowych, ostrzegają specjaliści z Forsyth Institute i Harvard University.
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Osoby, które przeszły infekcję SARS-CoV-2, wirusem wywołującym COVID-19, wydają się być dobrze chronione przed ponownym zakażeniem, przynajmniej przez kilka miesięcy.
Siwe włosy mają związek ze zwiększonym ryzykiem chorób serca u mężczyzn.
Seniorzy są bardziej skoncentrowani, mniej obciążeni lękiem i mniej niespokojni psychicznie niż ludzie młodsi.