Liczba wyników: 12578
Tak powszechny obecnie siedzący tryb życia odpowiada za kilka procent wszystkich zgonów.
Umiejętność zdystansowania się do stresujących sytuacji wzmacnia umysł i sprawia, że staje się bardziej elastyczny. Świetnie nadaje się do tego wyćwiczenie poczucia humoru.
Starszy wiek wiąże się z większą zapadalnością na wiele chorób. Jednym ze schorzeń, które zdecydowanie częściej rozpoznaje się u seniorów są chłoniaki - nowotwory układu chłonnego. Ryzyko ich wystąpienia u 70-latka jest aż trzydziestokrotnie wyższe niż u 20-latka.
Na ból, na przeziębienie, czy gdy mamy gorączkę. W takich sytuacjach Polacy często sięgają po aspirynę. Lek pomaga w prewencji chorób sercowo naczyniowych, zawału serca, czy też udaru mózgu. Mało kto wie, że nadużywanie aspiryny może być czynnikiem ryzyka ciężkiego przebiegu grypy.
Ponad 65% Polek nie wie, że osteoporoza postępuje zupełnie bezobjawowo. Tymczasem to schorzenie przez wiele lat może bezboleśnie osłabiać tkankę kostną i ujawnić się dopiero w formie niebezpiecznego złamania. Co jeszcze warto wiedzieć na temat „cichego złodzieja kości”? Czy można się przed nim zabezpieczyć? W ramach programu „Profilaktyka osteoporozy” wyjaśniamy to wraz z ekspertem, reumatologiem, dr n. med. Marią Rell-Bakalarską.
Nudności i wymioty, wypadanie włosów, zapalenia śluzówek, infekcje skórne to tylko niektóre z najczęściej występujących skutków ubocznych chemioterapii. Każdy pacjent poddawany terapii onkologicznej musi liczyć się z tym, że jej specyfiką jest duże ryzyko pojawienia się działań niepożądanych. Jednak działania te są niejako wpisane w koszty tego leczenia. Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O skutkach działań niepożądanych oraz o sposobach ich minimalizowania mówi dr n.med. Jarosław Woroń z Uniwersyteckiego Ośrodka Monitorowania i Badania Niepożądanych Działań Leków w Krakowie.
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Jeśli rzetelnie pracujesz, oczekujesz wynagrodzenia wysiłku w postaci awansu, który oznacza też wyższą pensję. Okazuje się jednak, że może to być „gra niewarta świeczki" wiąże się bowiem z wyższą odpowiedzialnością i większym stresem, a to przekłada się na problemy ze zdrowiem.
Na określenie „tłuszcz" składają się i dobre, i niekorzystne dla zdrowia substancje, nie można więc ich wszystkich „wrzucać do jednego worka". Sprawdź, jakie tłuszcze warto jeść i dlaczego są niezbędne, a jakich koniecznie unikać, bo organizm ucierpi z ich powodu.
Jesień to najlepszy moment na rozpoczęcie leczenia alergii, czyli odczulania, dla uczulonych na pyłki roślin. Wraz z wiosenno-letnim sezonem pylenia odchodzą objawy alergii: katar, kichanie, zaczerwienione i swędzące oczy, czy kaszel. Jeśli jednak nie zaczniemy leczenia – powrócą wraz z kolejną wiosną.