Liczba wyników: 2780
Według angielskich uczonych uzależnienie od ćwiczeń fizycznych jest prawie czterokrotnie częstsze wśród osób cierpiących na zaburzenia odżywiania.
Im więcej zdrowych produktów w diecie, w tym warzyw i owoców, tym lepsze działanie umysłu, pomimo upływu lat. Zdrowa dieta może chronić nasz mózg przed starzeniem się i problemami poznawczymi.
Każdy doświadcza lęku czy niepokoju, ale jeśli takie stany emocjonalne się przedłużają, oddziałują zarówno na mentalne, jak i fizyczne samopoczucie. Jednym z ich efektów jest zaburzenie apetytu.
Ile razy słyszałeś od rodziny i znajomych zdanie: „data ważności upłynęła, ale to stało w lodówce, więc spokojnie można zjeść?" Po pierwsze wielu z nas jest nauczonych, by nie marnować jedzenia, po drugie ludziom po prostu szkoda pozbywać się czegoś, co jeszcze można by wykorzystać. Takie zachowanie w najlepszym przypadku oznacza dojedzenie resztek i uzyskanie więcej wolnego miejsca w szafce czy lodówce, w najgorszym jednak doprowadzi do bardzo poważnego zatrucia zagrażającego zdrowiu, a nawet życiu.
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.
Choroby wątroby są przyczyną około 2 milionów śmierci rocznie na całym świecie. Spośród nich jeden milion zgonów jest wynikiem powikłań marskości wątroby, a kolejny milion to efekt wirusowego zapalenia tego narządu oraz raka wątrobowokomórkowego. Statysyki pokazują, że marskość wątroby jest obecnie jedenastą najczęstszą przyczyną śmierci na świecie, a rak tego organu - szesnastą. Oto główne oznaki problemów z tym organem.
Wszyscy wiemy, że trzeba się odpowiednio odżywiać, żeby móc liczyć na dobre zdrowie, ale to tylko ogólne zalecenie. Poniżej siedem dokładniejszych wskazówek, które pozwolą maksymalnie zyskać na zdrowiu.
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala nie tylko zadbać o lesze zdrowie i samopoczucie, ale także jest ekologiczna. Jedzenie określonych produktów pomaga zadbać o Ziemię.
Jeśli musisz ściślej kontrolować poziom cukru we krwi, zaserwuj sobie na śniadanie awokado, dzięki temu łatwiej będzie zadbasz o odpowiednią ilość glukozy.
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.