Liczba wyników: 10568
Zastrzyki z hormonu produkowanego w jelicie cienkim mogą osłabić apetyt i poprawić aktywność fizyczną u osób cierpiących na otyłość czy nadwagę – artykuł na ten temat zamieszcza pismo „International Journal of Obesity”.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Pomaga im wstać z łóżka i dobrze zacząć dzień. Poprawia humor (podnosi poziom serotoniny-hormonu szczęścia). Najnowsze wyniki badań pokazały, że większość osób może codziennie pić trzy, cztery filiżanki, bez obawy o swoje serce.
Pod względem materialnym polskim rodzinom żyje się coraz lepiej - takie są konkluzje badania zrealizowanego przez CBOS. Dwie piąte badanych Polaków ocenia, że im i ich rodzinom żyje się dobrze lub bardzo dobrze. Nieznacznie więcej respondentów określa sytuację swojej rodziny jako przeciętną, natomiast co siódmy deklaruje, że jemu i jego rodzinie żyje się źle lub bardzo źle. Odsetek osób zadowolonych z poziomu życia swoich rodzin jest niemal trzykrotnie większy niż odsetek niezadowolonych.
Polacy coraz bardziej krytycznie oceniają naszą służbę zdrowia. W skali od 1-10, ocena ta wynosi 2,6 pkt. w stosunku do 2,9 pkt. w ubiegłym roku. Jest to najsłabszy wynik ze wszystkich badanych państw. Dodatkowo aż 41% Polaków zrezygnowało w ostatnim roku z usług medycznych z powodu problemów finansowych – to wyniki badania Health Barometer 2012 przeprowadzonego przez Europ Assistance oraz Cercle Sante.
soby, które nie odpoczywają zgodnie z naturalnym zegarem biologicznym, są bardziej narażone na depresję i niższy poziom jakości życia.
Nowe badania pokazują, że niski poziom witaminy D u osób starszych wiąże się z wyższym ryzykiem depresji.
Jeśli codziennie jesz orzechy, możesz znacznie poprawić kontrolę glikemii i poziom lipidów we krwi.
Powszechnie wiadomo, że wysoki poziom cholesterolu w naszym organizmie zagraża zdrowiu serca. Jednak to nie cholesterol w żywności jest za to odpowiedzialny.
Wysoki poziom sodu w niektórych lekach może podnieść ciśnienie krwi, a przez to zwiększyć problemy ze zdrowiem.
Dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz węglowodany proste może podnosić poziom biomarkerów choroby Alzheimera.