Liczba wyników: 3651
Już cztery tygodnie stosowania diety złożonej z wysoko przetworzonej żywności skutkowały silną reakcją zapalną w starzejących mózgach zwierząt, co miało przełożenie na osłabienie pamięci.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że medytacyjne uważne oddychanie pomaga osłabić różne dolegliwości, w tym ból.
Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii otrzymali Benjamin List z Max-Planck-Institut für Kohlenforschung oraz David W.C. MacMillan z Princeton University. Wyróżniono ich za „asymetryczną katalizę organiczną".
Pewne zmiany w diecie mogą pomóc osobom z zaburzeniami afektywnymi dwubiegunowymi lepiej zarządzać swoim zdrowiem. Jak się okazuje, określony poziom niektórych kwasów pomaga pacjentom w ograniczeniu zmienności nastroju.
Starzenie się odbija się na ciele i umyśle. Przykładowo, w tkance starzejącego się ludzkiego mózgu mogą gromadzić się białka, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera. Jak się okazuje, sposób odżywiania się może mieć znaczący wpływ na stan możliwości poznawczych.
Teorie wyjaśniające i przewidujące ludzkie zachowanie bazują na założeniu, że ludzi dążą do przyjemności i unikają bólu. Jak można to jednak pogodzić z angażowaniem się w doświadczenia, o których wiadomo, że wywołują negatywne emocje, takie jak oglądanie horrorów? Wydaje się to sprzeczne z intuicją, że widzowie dobrowolnie decydują się na spędzenie około dwóch godzin na oglądaniu filmu, który wywołuje strach.
Potencjalne nowe metody leczenia choroby Parkinsona opracowane przez naukowców z Rush University Medical Center okazały się skuteczne w spowalnianiu postępu choroby u myszy.
Jedno awokado dziennie może pomóc w lepszym dla zdrowia rozłożeniu tłuszczu w organizmie kobiet, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Powszechnie stosowany pestycyd może być do pewnego stopnia odpowiedzialny za globalną „epidemię" otyłości, mówią uczeni z McMaster University.