Liczba wyników: 4958
Ograniczenie o 20 proc. ilości cukru w produktach spożywczych i o 40 proc. w napojach może zapobiec niemal 2,5 milionom zdarzeń sercowo-naczyniowych (takich jak udary, zawały serca, zatrzymanie akcji serca), a także zmniejszyć o pół miliona zgony z przyczyn sercowo-naczyniowych i o 750 tys. przypadki cukrzycy w USA.
Około 3 proc. Amerykanów posiada genetyczną mutację, która obniża zły cholesterol. Dzięki temu 90 razy rzadziej zapadają na choroby serca. Wyniki te potwierdziły fakt, że na poziom cholesterolu wpływają czynniki genetyczne. Będzie można dzięki nim pracować nad nowymi sposobami zapobiegania i leczenia chorób serca.
Migotanie przedsionków - zaburzenie rytmu serca polegające na bardzo szybkiej, nieskoordynowanej pracy przedsionków - jest jedną z najczęstszych arytmii serca. Szacuje się, że w Polsce migotanie dotyczy 600-700 tys. osób. Wobec powszechności tej arytmii i wzrastającej liczby zachorowań można mówić o epidemii.
Życie w długotrwałym stresie sprawia, że nasz organizm zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Ciało szwankuje, zawodzi psychika, cierpimy na bezsenność, niekiedy doświadczamy depresji. Do tych objawów mogą dołączyć inne niepokojące symptomy, np. kołatanie serca, bóle w klatce piersiowej czy wzrost ciśnienia krwi. Przewlekły stres jest jedną z przyczyn zawału serca.
W celu zapewnienia pacjentom po zawale serca ciągłości procesu diagnostyki i leczenia kardiologicznego w kolejnych 12 miesiącach od wypisu ze szpitala, Polskie Towarzystwo Kardiologiczne wraz z Ministerstwem Zdrowia oraz Narodowym Funduszem Zdrowia opracowało i wdrożyło program KOS-zawał. Polska jest jedynym krajem w Europie, w którym wprowadzono tak nowoczesną formę kompleksowej opieki nad pacjentem po zawale serca.
Jak wynika z danych amerykańskiego Narodowego Instytutu Chorób Serca, Płuc i Układu Krwionośnego (National Heart Lung and Blood Institute), w USA co roku notuje się około 400 tysięcy przypadków niewydolności serca. Dolegliwość jest powszechnym, przewlekłym stanem, który powstaje w wyniku nadciśnienia. Może być bardzo kosztownym, problematycznym, a nawet śmiertelnym zagrożeniem.
Spadki temperatur poniżej zera nie są bez znaczenia dla naszego organizmu. Zimą notuje się większą ilość zawałów serca, a ryzyko zgonu z powodu schorzeń naczyniowo-sercowych znacząco wzrasta. Czy najchłodniejsza pora roku ma rzeczywiście tak wielki wpływ na serce? Jak chronić serce zimą, aby móc cieszyć się wiosną w dobrym zdrowiu i kondycji?
Utrata kogoś bliskiego, w tym zwierzęcia, z którym się zżyło, może prowadzić nie tylko do silnej traumy i problemów psychicznych, ale i wiązać się z chorobami ciała – zespół takotsubo, czyli kardiomiopatia stresowa, czy też „zespół złamanego serca" diagnozuje się, gdy ostra niewydolność serca wydarza się z powodu jakichś trudnych doświadczeń.
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Choroby serca są największą przyczyną zgonów w Polsce. Chorują zarówno kobiety jak i mężczyźni. Szacuje się, ze około 1,8 mln osób cierpi na choroby serca, ponad 800 tys. Polaków doświadczyło dusznicy bolesnej, a ponad 400 tys. osób miało epizod związany z niedokrwieniem mięśnia sercowego – nie wiedząc o jego wystąpieniu.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia