Liczba wyników: 1337
Ta płynna tkanka spełnia wiele funkcji. Główna, to przenoszenie tlenu i różnych substancji odżywczych do tkanek. Ale tych funkcji jest więcej i wpływają one na cały organizm. Dlatego kiedy krew zaczyna chorować, nie ma w nas takiego zakątka, który pozostałby zdrowy. Istnieje nawet specjalna dziedzina medycyny, zajmująca się krwią i jej chorobami - to hematologia. O zdrowiu krwi mówi dr n. med. Piotr Boguradzki z Katedry i Kliniki Hematologii, Onkologii i Chorób wewnętrznych WUM w Warszawie.
Jak mówi przysłowie, małe jest piękne. Choć w większości przypadków rzeczywiście tak jest, to jednocześnie słowa te nie zawsze są tak do końca prawdą. Bardzo wiele kobiet chciałoby na przykład, aby natura obdarzyła je większymi czy bardziej kształtnymi piersiami. To dlatego operacje powiększające biust pozostają jednymi z najpopularniejszych, jeśli chodzi o chirurgię plastyczną.
Zielone mięso, mleko matki ziemi, żywność jutra… tak nazywana jest spirulina – zielona, mikroskopijna alga, posiadająca więcej wartości odżywczych niż jakikolwiek inny produkt żywnościowy. Jej wartości prozdrowotnych nie sposób przecenić, dlatego warto poznać ją bliżej i na stałe włączyć do diety.
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
Marzeniem każdej kobiety jest gładka, jednolita kolorystycznie, naturalnie napięta twarz. Nie każda jednak może się nią cieszyć. Znamiona, przebarwienia, mikrozmarszczki, zmiany pozapalne, pozostałości trądzikowe… Lista niedoskonałości skóry jest długa, jednak osiągnięcia współczesnej kosmetologii pozwalają skutecznie z nimi walczyć.
Kremy, których skład oparty jest na oleju lnianym, nie tylko wspomagają równowagę wodno-tłuszczową skóry, ale również ograniczają podrażnienia. Dzieje się tak, gdyż olej ten zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (zwane witaminą F), a także witaminę E. Skład preparatów uzupełniony może być o pantenol, który wspomaga działanie witaminy F.
Nasze organizmy nie produkują samodzielnie witaminy C (kwasu askorbinowego), dlatego tak często słyszymy zalecenia, aby dostarczać ją sobie każdego dnia wraz z pożywieniem. Jednak nie tylko dobrze zbilansowana dieta może pomóc nam wykorzystać jej cenne właściwości. Równie istotna jest witamina C zawarta w kosmetykach, zwłaszcza gdy obserwujemy u siebie oznaki starzenia się skóry – przebarwienia, utratę elastyczności, jędrności i zdrowego kolorytu.
Ogólnie rzecz ujmując, w każdym wieku potrzeba nam różnorodnych składników odżywczych, które pozwolą organizmowi dobrze funkcjonować. Niemniej jednak w określonym czasie zwiększa lub zmniejsza się zapotrzebowanie na dane substancje. Co więcej, wraz z wiekiem metabolizm nieco zwalnia i w większym stopniu trzeba kontrolować wagę. Tych kilka produktów pomoże ludziom dojrzałym zadbać jednocześnie o samopoczucie i sylwetkę.
Żyjemy w ciągłym biegu, zapominając często o swoim zdrowiu. Nie myślimy o tym jak będziemy czuć się za kilka lat. Wystarczy jednak wprowadzić drobne zmiany w naszej diecie lub stylu życia, by dzięki urozmaiconym posiłkom wesprzeć nasz organizm i zadbać o dobre samopoczucie na długie lata. Przedstawiamy 6 bakaliowych sposobów na długowieczność.
Jest świetnym dodatkiem do sosów, frytek, mięsa, etc. Przydaje potrawie smaku, a ponieważ zaiwera likopen, silny przeciwutleniacz, może poprawić stan zdrowia - zobacz, jak jeszcze wykorzystać ketchup.