Liczba wyników: 11781
Badacze z University of Minnesota są przekonani, że odkryli prosty sposób na diagnozę choroby Alzheimera. Wystarczy określone badanie oczu, by móc ocenić ryzyko tej neurodegradacyjnej choroby.
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
HDL, czyli tzw. "dobry cholesterol" jest niezbędny do utrzymania dobrej pamięci u osób po sześćdziesiątce.
Łączenie soków owocowych z określonymi lekami może być niebezpeiczne. Zobacz, dlaczego.
Oregano (lebiodka pospolita) powinno znaleźć się na stałe w naszej diecie. Popularna przyprawa pomoże zachować zdrowie młodzieniaszka chroniąc m. in. przed miadżycą.
Statyny mogą istotnie obniżyć ryzyko zgonu z powodu czterech najpowszechniejszych nowotworów.
Trzeba jeść orzechy, oliwę z oliwek, ryby i nasiona, a będzie można żyć dłużej i zdrowiej.
Aż u ośmiu procent chorych na nowotwory rozwinie się niezależnie jakiś drugi rodzaj raka.
Starasz się zachować zdrową dietę i zwracasz uwagę na to, co zawiera każdy posiłek, ale gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie jesteś w stanie jej zwalczyć? Takie dietetyczne potknięcia mogą zniweczyć wysiłki odchudzania, więc warto wiedzieć, dlaczego tak silna jest ochota na słodycze i inne przekąski oraz móc ją osłabić.
Problem chrapania dotyczy około 13 milionów Polaków, nie należy więc do rzadkości. W większości przypadków to niegroźna, choć nieprzyjemna dla otoczenia, dolegliwość. Jednak u niewielkiego procenta osób może być objawem bardzo poważnej choroby, jaką jest bezdech senny. Jest to schorzenie groźne dla zdrowia, a nawet życia.