Liczba wyników: 7807
Niegdyś pracownicy byli niemal zachęcani do wcześniejszej emerytury - mieli do dyspozycji „znośne" emerytury i mogli oddawać się hobby czy opiece na wnukami. Argumentowano bowiem, że im wcześniej zrezygnuje się z aktywności zawodowej, tym wcześniej młodzi wejdą na rynek pracy na to „zwolnione miejsce". Czasy zmieniły się jednak diametralnie, dziś trzeba pracować dłużej, a to oznacza konieczność dostosowania miejsc pracy do starzejącej się populacji.
Jeśli chodzi o składniki polecane dla zdrowia oczu, większość ludzi wskazuje bez zastanowienia witaminę A i beta-karoten. Nie umniejszając ich wartości jednak, trzeba podkreślić, że nowe badania sugerują, iż witamina D wydaje się tu mieć najistotniejsze znaczenie
Chorzy na raka w wieku powyżej 65 lat są bardziej narażeni niż młodsi chorzy na nieodżywienie, stwierdzili uczeni na corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition) w Orlando na Florydzie.
Polacy coraz bardziej interesują się wpływem odżywiania na zdrowie. Poszukują dietetycznych przepisów, podążają za najnowszymi trendami żywienia fitness. Coraz częściej też uważnie czytają etykiety i przyglądają się kupowanym produktom spożywczym. Wiedza Polaków o tym co znajduje się na ich talerzach jest coraz większa ale czy wystarczająca?
Nawet do kilkunastu stopni poniżej zera w nocy i do minus 10 w ciągu dnia – po raz pierwszy w tym sezonie zima pokazuje swoje prawdziwe oblicze.
Naukowcy z Instytutu Maxa Plancka udowodnili to, co większość wiedziała od dawna - sam wygląd jedzenia może pobudzić apetyt.
Dotychczas zidentyfikowano już wiele czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co najmniej cztery z nich są bezpośrednio związane z nawykami żywieniowymi. Warto podjąć kroki z zakresu profilaktyki, ponieważ dolegliwość zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca, niewydolności serca oraz nerek.
Kobiety w wieku 65 lat i starsze, które straciły więcej niż 5 centymetrów swojego wcześniejszego wzrostu, mają zwiększone ryzyko złamania kości i przedwczesnej śmierci, mówią amerykańscy naukowcy.
W Polsce z roku na rok funkcjonuje coraz więcej uniwersytetów trzeciego wieku. Początkowo UTW powstawały przede wszystkim przy uczelniach państwowych. Teraz coraz częściej tę formę kształcenia oferują także placówki prywatne.
Co roku w Polsce diagnozuje się ok. 8000 przypadków chłoniaków. Ryzyko zachorowania na ten nowotwór wzrasta wraz z wiekiem i najczęściej dotyczy osób po 60 roku życia. Dzień Babci i Dzień Dziadka są dobrą okazją do zwrócenia uwagi na zdrowie najbliższych.