Liczba wyników: 12578
Sól jest dzisiaj wszechobecna. Dodaje się ją do tak wielu produktów, że bardzo trudno kontrolować jej dawkę w codziennym menu. Są jednak pewne objawy, które mogą wskazywać na to, że ilość soli w diecie jest za duża - obserwuj sposób funkcjonowania organizmu i reaguj, a unikniesz nadciśnienia oraz chorób serca.
W trakcie sezonu zimowego skóra jest narażona na negatywne działanie rozmaitych czynników zewnętrznych. Największym zagrożeniem są wysokie amplitudy temperatur, które sprawiają, że staje się ona sucha i podrażniona. W jaki sposób przygotować skórę do tego trudnego dla niej okresu?
Jeśli masz nadreaktywny pęcherz, nie sięgaj po alkohol, kawę czy czekoladę. Te produkty intensyfikują kłopoty z tym narządem, podrażniają go i sprzyjają mimowolnym skurczom mięśni.
Nawet jeśli dość często sięgasz po kawę, tj. wypijasz cztery do pięciu jej filiżanek dziennie, nie musisz martwić się o zdrowie: wręcz przeciwnie - dzięki temu możesz poprawić stan swojego serca.
Pobłażliwość babć i dziadków może być szkodliwa dla zdrowia wnuków. Brytyjscy badacze uważają, że zmniejszanie wymagań co do obowiązkowości dzieci, umożliwianie im wielogodzinnego oglądania telewizji i inne ustępstwa, w dłuższej perpektywie zagrażają zdrowiu wnuków.
Wypijanie kilku piw tygodniowo nie pozostaje bez wpływu na zdrowie. Nawet umiarkowane picie alkoholu może uszkodzić mózg, ostrzegają oksfordzcy badacze.
Próchnica nie jest wybredna, dotyka każdego, bez względu na wiek, płeć czy rasę. W Polsce zmaga się z nią 9 na 10 osób. Istnieją pewne różnice między próchnicą u dzieci, a u osób starszych, ale i tak nieleczona zawsze skutkuje jednym – bólem, a później utratą zęba. Co robić, by ją powstrzymać?
Kiedyś złote zęby były oznaką luksusu i prestiżu. Obecnie pacjentom rozwiązania bazujące na złocie czy srebrze kojarzą się z czymś przestarzałym i nieestetycznym. Można jednak wykorzystać ich właściwości przeciwbakteryjne – dzięki nanotechnologii metale szlachetne rozwiązują problem ponownych infekcji zębów.
Jesienny sezon przeziębieniowy trwa. Infekcja zaczyna się niewinnie – od lekkiego drapania w gardle, kilku kichnięć. Czasem organizm sam radzi sobie z pokonaniem infekcji, ale niestety często choroba rozwija się i dolegliwości trapią nas przez kolejnych kilkanaście dni, a nawet kilka tygodni. Okazuje się, że w najbardziej uciążliwym momencie przeziębienia ponad połowa osób skarży się na męczący kaszel. Mokry czy suchy? Co robić, aby odpowiednio go rozpoznać i poradzić sobie z nim?
Z nowych badań wynika, że witamina D może zapobiec rozwojowi chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.