Liczba wyników: 2656
Lockdown na początku pandemii Covid-19 miał - jak się okazuje - silny wpływ na czynniki społeczne i zdrowotne, mówią badacze z Queen's University w Belfaście.
Bezsenność zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 (T2D), wynika z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie ‘Diabetologia', podobnie jak osiemnaście innych czynników.
Inwestowanie w edukację w nie tylko poszerza możliwości kariery i zapewnia wyższe wynagrodzenie, ale daje też pewne korzyści dla zdrowia i szans na długowieczność.
Grillowanie i smażenie jest bardzo modne i najlepsi kucharze całego świata uczą, jak przygotować najdoskonalsze burgery czy steki. Jednak karmelizacja mięsa w wysokiej temperaturze może być szkodliwa dla zdrowia.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Göteborgu pokazują, że kobiety o dłuższym okresie rozrodczym cechowały się podwyższonym ryzykiem demencji w starszym wieku w porównaniu z paniami, których płodność trwała krócej.
Z badania opublikowanego przez Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne wynika, że napięte relacje z rodzicami, rodzeństwem czy dalszą rodziną mogą być bardziej szkodliwe dla zdrowia niż problemy ze współmałżonkiem.
Dwie formy witaminy E - gamma i delta-tokoferole - znajdujące się m. in. w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym, a także w orzechach, mogą zapobiec rakowi okrężnicy, płuc, piersi i prostaty.
Jak wyjaśniają naukowcy z University of Guelph, nagły spadek poziomu glukozy, który ma miejsce, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój.
Kiedy zwiększa się masa ciała, we wszystkich regionach mózgu słabnie aktywność i przepływ krwi, wynika z badań opublikowanych w Journal of Alzheimer's Disease.
Cukrzyca typu 2 może być spowodowana gromadzeniem się tłuszczu w trzustce, a pozbycie tkanki tłuszczowej dzięki utracie na wadze pozwala wyleczyć chorobę.