Liczba wyników: 1606
Co piata firma nie zatrudnia osób w wieku 50+, a jedynie 12 proc. pracodawców planuje w 2016 roku zwiększyć liczbę obecnych pracowników będących w tej grupie wiekowej. Dzieje się tak mimo, że firmy doceniają starszych pracowników, a szczególnie ich duże doświadczenie zawodowe, odpowiedzialność, dyspozycyjność czy zaangażowanie w realizację powierzonych zadań – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez Work Service. Zdaniem ekspertów ten trend będzie musiał ulec zmianie, bo bez zaangażowania seniorów na rynku pracy, polska gospodarka nie poradzi sobie z wyzwaniami starzejącego się społeczeństwa.
Ostatnia dekada zmieniła podejście Polaków do gotowania i kulinariów w ogóle. Teraz to już nie tylko obowiązek, ale modne hobby, którym zajmują się całe rodziny. Cel przygotowywania posiłków także jest inny. Teraz gotuje się dla przyjemności i po to, by spędzić razem czas. Zmieniło się też to, co i jak gotujemy. Nadal cenimy sobie tradycyjną kuchnię, jednak chętniej próbujemy nowości, już nie tylko odtwarzając przepisy, ale także modyfikując je i komponując własne. Większą uwagę zaczęliśmy przykładać do wyglądu potraw. Jakie są powody tego nagłego wzrostu zainteresowania kulinariami?
Ludzie są najważniejszą wartością w firmie. To od nich zależy rozwój biznesu i tworzenie przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa. Dlatego, aby pozyskać i utrzymać pracowników firmy przywiązują coraz większą wagę do budowania marki dobrego pracodawcy. Co kryje się pod tym pojęciem i co proponują organizacje by mieć u siebie najlepszych pracowników?
Dziś po raz dwunasty obchodzony jest DBI, czyli „Dzień Bezpiecznego Internetu”. Tegoroczne hasło zwraca uwagę na działanie każdego użytkownika sieci WWW. W czasach masowego korzystania z komputerów, czy urządzeń mobilnych, codziennie stykamy się z siecią internetową. Dlatego warto wspomnieć o tym, jak robić to bezpiecznie.
Istnieje ogromna przepaść między ofertą kierowaną do aktywnych, zaangażowanych i zdrowych seniorów a słabszych i wykluczonych – wynika z najnowszego badania zespołu miejskiego Res Publiki poświęcone kulturalnym potrzebom i możliwościom polskich seniorów. Twórcy raportu podkreślają, że rola animacji kultury w tworzeniu wygodnych warunków do starzenia się jest bardzo ważna i społecznie potrzebna.
Przetańczony wieczór jest dla stóp dużym wysiłkiem szczególnie, gdy piękne, choć często niewygodne szpilki czy koturny, ustawiają stopę w nienaturalnej pozycji. Jeden wieczór nie jest jednak aż tak wyczerpujący dla stóp, jak codzienne maratony w źle dopasowanym obuwiu. Chodzenie w obuwiu, które sprawia, że stopa przez dłuższy czas pozostaje w pozycji nienaturalnej, może prowadzić do różnego rodzaju schorzeń.
W czyich rękach są wiodące rodzime media? Do kogo należą największe dzienniki lokalne, tygodniki lokalne, miesięczniki, dwutygodniki oraz tygodniki i dwutygodniki z programem telewizyjnym sprawdził portal Money.pl.
Jeśli producenci zmniejszą ilość cukru w napojach, może znacznie obniżyć częstość występowania nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.
Walka z obecnością kwasów tłuszczowych trans w produktach spożywczych wchodzi w nowy etap. Po Danii, Islandii, Austrii oraz Stanach Zjednoczonych kolejny kraj – Norwegia – zaostrzył przepisy dotyczące tych niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów. W Polsce żywieniowcy także alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans, jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach tłuszczowych trans i tego nie robią. Polakom, którzy chcą unikać „transów” pozostaje dogłębna analiza składów produktów w poszukiwaniu określeń mogących wskazywać na obecność tych niezdrowych tłuszczów.
Święta Bożego Narodzenia mogą być źródłem stresu, szczególnie przy zakupach na ostatnią chwilę i dalekich wyjazdach. Przedstawiamy więc kilka pomysłów, które pomogą ci poradzić sobie ze świąteczną presją.