Liczba wyników: 915
Kobiety chore na nowotwory ginekologiczne i ich bliscy muszą codziennie zmagać się z poważnymi i trudnymi pytaniami – począwszy od tego, gdzie szukać pomocy, aż po dylematy jak wspierać żonę, mamę czy przyjaciółkę. Właśnie rusza kampania edukacyjna „Dla niej. Możemy więcej”, której celem jest zwrócenie uwagi na psychologiczne, intymne i społeczne problemy kobiet, u których zdiagnozowano nowotwory ginekologiczne.
Nie żyje Andrzej Turski znany dziennikarz, długoletni pracownik TVP i Polskiego Radia. W kilkanaście dni temu przeszedł poważny atak serca. Miał 70 lat.
Jak wynika z badań szpitala Sant'Anna w Turynie, 30 minut spaceru dziennie obniża ryzyko zachorowania na raka piersi o 20-30 proc.
Wnioski z badań obejmujących tysiące kobiet po menopauzie sugerują, że pacjentki, u których rozwija się inwazyjny rak piersi, mogą zyskać znaczne korzyści prozdrowotne z przyjmowania suplementów zawierających zarówno witaminy, jak i minerały.
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Powstaje innowacyjny system biopsji piersi, sterowany w czasie rzeczywistym obrazowaniem PEM (pozytonową mammografią emisyjną) w 3D. Projekt MAMMOCARE, którego realizacja rozpoczęła się w październiku 2013 r., ma zapewnić kierowanie igłą w czasie rzeczywistym, co pozwoli podnieść precyzję i skuteczność pobierania próbek guzów.
Przed nami najchłodniejsza pora roku, co zwykle wiąże się z większą liczbą infekcji górnych dróg oddechowych. Spadki temperatur, zmienna pogodna, mało słońca i uboższa w witaminy dieta zazwyczaj wpływają na osłabienie naszego systemu odpornościowego. Jak poradzić sobie ze spadkiem odporności, aby zimą nie dać się grypie czy przeziębieniu?
Kobiety po menopauzie regularnie sięgające po słodkie napoje mają wyższe ryzyko rozwoju zależnego od estrogenów raka endometrium typu I.
Nawet 45 procent Polaków chrapie – wynika z badań CBOS. Przyczyna tych dolegliwości tkwić może w alergiach czy przeroście migdałków. Chrapaniu sprzyjają też otyłość i nałogi – palenie papierosów i nadmiar spożywanego alkoholu. Może się okazać, że do tych problemów dołączy kolejny powód – wady zgryzu z tzw. tyłożuchwiem na czele.
Ograniczenie jedzenia niektórych rodzajów produktów smażonych może pomóc obniżyć ilość akrylamidu, związku uznawanego za rakotwórczy.