Liczba wyników: 6166
Corocznie 3 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień dla Ucha i Słuchu. Celem Dnia jest podniesienie świadomości ogółu społeczeństwa na temat chorób uszu i utraty słuchu oraz profilaktyki problemów ze słuchem.
Badania pokazują, że małżonkowie mają lepsze zdrowie psychiczne i fizyczne niż ich niezamężni rówieśnicy i są mniej narażeni na rozwój chorób przewlekłych niż osoby owdowiałe lub rozwiedzione.
Przez dziesięciolecia osobom, które zmagają z uwarunkowaną rodzinnie hipercholesterolemię polecano, aby ograniczały spożycie tłuszczów nasyconych dla obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Okazuje się jednak, że takie zalecenia nie są uzasadnione.
Umiarkowane picie alkoholu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z abstynencją, mówią eksperci z Monash University.
Kolejne badania pokazują, że istnieje związek pomiędzy używaniem elektronicznych papierosów i wyższym ryzykiem przewlekłych chorób płuc. Ustalono też, że wiele osób stosujących e-papierosy paliło także wyroby tytoniowe.
Badania naukowe nieustannie ujawniają wiele cudów. Najnowszy z nich, opracowany za pomocą nowatorskiej technologii, to wirtualne serce, które pozwala dotrzeć do nowych informacji o jednej z najpowszechniej występujących na świecie chorób serca.
Osoby, którzy nie mogą spokojnym snem, wykazują inne reakcje na stres niż ci, którzy mają okazję porządnie się wyspać. Zwiększone odczuwanie stresu podwyższa ryzyko rozmaitych chorób.
Osoby, które regularnie jedzą czekoladę, muszą uważać na utrzymanie odpowiedniej wagi i szczególnie dbać o zęby, ale dobrą wiadomością jest ta, że obniżają dzięki temu ryzyko chorób serca.
Wiadomo już, że znaczna ilość tkanki tłuszczowej wokół brzucha związana jest z wyższym ryzykiem chorób serca. Teraz okazało się, że ma ona również wpływ na zwiększone prawdopodobieństwo demencji.
Zwykły spacer daje wiele potężnych korzyści zdrowotnych. Może być kluczem do utraty wagi, obniżenia ciśnienia krwi i cholesterolu oraz poprawy pamięci, a także osłabienia ryzyka chorób serca, cukrzycy, raka i innych dolegliwości.