Liczba wyników: 5274
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
Łysiejący mężczyzna w średnim wieku cechują się wyższym ryzykiem agresywnego raka prostaty w późniejszym okresie życia, niż panowie o gęstych czuprynach.
Ekspozycja na radon jest drugą najczęstszą przyczyną raka płuc. Nowe badanie wykazało, że narażenie na ten niewidzialny, bezwonny gaz jest również powiązane ze zwiększonym ryzykiem udaru.
Jeśli nie chcesz narażać się na raka jelita grubego, ogranicz w diecie pewne produkty – ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.
Rak piersi to najczęstsza postać choroby nowotworowej wśród kobiet. Rocznie diagnozuje się ponad dwa miliony przypadków tego raka na całym świecie.
Ponad 5 milionów osób z USA, które przeżyły raka, doświadcza przewlekłego bólu - jak się okazuje, to odsetek prawie dwukrotnie wyższy niż w populacji ogólnej.
Regularne przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego może pomóc obniżyć ryzyko raka jelita grubego u osób z nasilonymi czynnikami ryzyka związanymi ze stylem życia, mówią medycy z Mass General Brigham.
Czy interwencja psychologiczna może pomóc kobietom przystosować się do stresu związanego z rakiem piersi? Wydaje się, że krótki, pięciotygodniowy program może mieć korzystny wpływ na pacjentki zmagające się ze stresem związanym z diagnostyką i operacją raka piersi.
Brokuły, kapusta, rzepa i gorczyca - ich codzienne jedzenie chroni przed większością nowotworów.
Coraz wyższy poziom otyłości zwiększa obciążenie nowotworami na całym świecie, mówią medycy z University of Queensland.