Liczba wyników: 6206
Mechanizm rozwoju nowotworów może być związany z metylacją DNA
Tegoroczna Nagroda Nobla z fizjologii i medycyny została przyznana naukowcom, którzy przedstawili pierwsze dowody na zależność długości telomerów od wieku komórki, a także wykazali, że gen telomerazy jest aktywowany w komórkach nowotworowych.
Regularne kontrolowanie stanu zdrowia to pierwszy krok do szybkiego zdiagnozowania wielu chorób. Niestety Polacy niechętnie korzystają z badań profilaktycznych.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.
Odkryto związek między piciem alkoholu i znacznie wyższym ryzykiem kilku rodzajów raka, w tym raka piersi, okrężnicy i jamy ustnej. Zwiększone zagrożenie było widoczne nawet wśród osób pijących niewielkie dawki alkoholu (do dwóch drinków dziennie). Co istotne, odpowiadać za ponad 100 tysięcy przypadków nowotworów w ubiegłym roku na całym świecie.
Mężczyźni, którzy regularnie dołączają do swojej diety kolorowe owoce i warzywa, są mniej narażeni na raka prostaty.
Herceptin, lek na raka piersi, może zwiększać ryzyko chorób serca u starszych kobiet - odkryli hiszpańscy naukowcy. Szczególnie narażone są pacjentki z historią chorób serca i / lub cukrzycą.
Picie gorącej hrebaty sprzyja rozwojowi raka przełyku, przy czym dotyczy to tych, którzy palą papierosy lub codziennie sięgają po jakiś napój wyskokowy.
Jeśli twoi krewni drugiego lub trzeciego stopnia chorowali na raka jelita grubego, ciebie również dotyczy zwiększone ryzyko tej choroby, mówią eksperci z Uniwersytetu w Buffalo i Uniwersytetu Utah.
Witamina D może być metabolizowana inaczej u osób z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Sprawdzono, czy przyjmowanie witaminy D lub suplementów z omega-3 pochodzenia morskiego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca lub udaru.