Liczba wyników: 3254
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej wielu krajów Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, jednym z najtrudniejszych do leczenia nowotworów. Jak odkryto, tymochinon, składnik oleju z nasion czarnuszki siewnej, blokuje wzrost komórek raka trzustki, a także niszczy je.
W walce z nowotworem czy przewlekłymi infekcjami układ odpornościowy musi być aktywny bardzo długo. Jednak na dłuższą metę mechanizm obrony immunologicznej ulega osłabieniu. Uczeni z Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem (DKFZ) odkryli w badaniach na myszach, że mięśnie szkieletowe pomagają utrzymać funkcjonowanie układu odpornościowego podczas chorób przewlekłych.
Ludzie, którzy zaczęli zajmować się ogrodnictwem, jedli więcej błonnika i byli bardziej aktywni fizycznie - a to dwa znane sposoby zmniejszania ryzyka raka i chorób przewlekłych. Co więcej, cechowali się niższym poziomem stresu i niepokoju.
Jedna do dwóch garści pistacji zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki istotnemu obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Na Uniwersytecie Queensland odkryto związek aktywny z jadalnego grzyba, który przyspiesza wzrost nerwów i poprawia pamięć.
Odpowiedni poziom witaminy D może być pomocny zarówno w zapobieganiu nowotworom, jak i poprawić rokowania w przypadku różnych form raka.
Zdrowie neurologiczne zależy zarówno od sygnałów wysyłanych przez duże mięśnie nóg do mózgu, jak i od informacji wysyłanych z mózgu do mięśni. To pomaga wyjaśniać, dlaczego u pacjentów z chorobą neuronu ruchowego, stwardnieniem rozsianym, rdzeniowym zanikiem mięśni i innymi chorobami neurologicznymi często następuje pogorszenie, gdy ich ruch staje się ograniczony.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Coś tak powszechnie pitego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne. Połączenie białek i przeciwutleniaczy w tym napoju podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych, mówią uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.