Liczba wyników: 6780
Nasze mięśnie zużywają do pracy dwa podstawowe rodzaje paliwa - węglowodany i tłuszcze. Podczas krótkotrwałych wysiłków fizycznych, nie przekraczających 15 minut glukoza pobierana jest głównie ze spichrza w mięśniach, jakim jest glikogen.
W ciągu ostatniej dekady nasiliło się zjawisko zmieniania kanałów telewizyjnych w trakcie trwania bloku reklamowego - wynika z badania zrealizowanego przez Ipsos. W ostatnich latach trend ten ustabilizował się i utrzymuje na podobnym poziomie.
27 stycznia rozpoczęła się kolejna edycja ogólnopolskiej kampanii społecznej FORUM PRZECIW DEPRESJI, która w tym roku przebiega pod hasłem OBLICZA DEPRESJI.
Zarówno osoby prywatne, jak i firmy przestały uważać kredyty bankowe za najważniejsze zobowiązanie do spłaty - tak wynika z najnowszego sondażu OBOP przeprowadzonego na zlecenie Krajowego Rejestru Długów. O ile jeszcze przed rokiem była to najważniejsza płatność, to teraz spadła na 3 i 4 (konsumenci) oraz 5 pozycję (firmy) w hierarchii ważności.
Ze wszystkich rynków w Unii Europejskiej ma być wycofany lek wspomagający odchudzanie. Jest on związany ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych.
Polacy wybrali Bogusława Linda na Wymarzonego Kompana do Piwa roku 2009. Wśród Pań palma pierwszeństwa przypadła Angelinie Jolie. Badanie „Z kim na piwo” przeprowadził SABMiller - właściciel Kompanii Piwowarskiej.
Do Polskiego Radia wracają głosy nieobecne na antenach publicznych rozgłośni przez kilka ostatnich lat. Powtórnie usłyszymy więc w "trójce" Marka Niedźwieckiego, Romana Czejarka, Zygmunta Chajzera i - prawdopodobnie - Tadeusza Sznuka.
27 stycznia obchodzimy 65 rocznicę wyzwolenia Auschwitz oraz V Międzynarodowy Dzień Pamięci o Holokauście. Uroczystości odbywają się na terenie byłego niemieckiego obozu ale także w wielu miejscach Polski i świata.
Europejska organizacja rozpowszechniająca wiedzę o żywności (European Food Information Council, EUFIC) przeprowadziła ogólnoeuropejskie badania na temat zachowania konsumentów - zrozumienia i posługiwania się przez nich informacjami na temat wartości odżywczych zawartych na etykietach produktów, jak i ogólnej wiedzy o prawidłowym odżywianiu.
Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten znajduje się w każdej, najmniejszej nawet komórce, zapewnia prawidłową czynność mięśni i nerwów, a przede wszystkim reguluje ilość wody, jaką organizm zatrzymuje lub wydala przez nerki.