Liczba wyników: 17938
Choroby serca mogą bezpośrednio powodować dysfunkcję mózgu i potroić ilość białka w mózgu sprzyjającego rozwojowi choroby Alzheimera.
Nadmierne spożywanie alkoholu to problem wciąż obecny w polskim społeczeństwie. Nałóg ten dotyczy zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Skutki nadmiernego spożywania alkoholu działają destrukcyjnie na uzależnionego i na jego otoczenie. Dlatego też leczenie osoby uzależnionej jest koniecznością.
Oto dobra wiadomość dla tych, którzy nie potrafią zacząć dnia bez kawy: testy pokazały, że picie większych ilości tego napoju może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Ludzie z otyłością, którzy dojeżdżają do pracy samochodem, mają o 32 proc. wyższe ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z osobami o normalnej wadze, które docierają do pracy na rowerze i pieszo.
Jedz jagody goji. Już niewielkie ilości suszonych owoców mogą pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).
Wielu ludzi, a także przedmiotów w życiu codziennym ma znaczenie emocjonalne. Na przykład, para wełnianych skarpetek ma taką wartość emocjonalną, jeśli była ostatnią rzeczą, którą babcia zrobiła na drutach przed śmiercią. To samo dotyczy słów.
Osoby z demencją, w tym z chorobą Alzheimera nierzadko przyjmują leki z grupy inhibitorów cholinesterazy (cholinesterase inhibitor, ChEI), ale farmaceutyki te mogą zwiększać ryzyko nadreaktywnego pęcherza moczowego.
Bieganie może być przydatne dla poprawy zdrowia psychicznego. Na University of Tsukuba odkryto, że zaledwie dziesięć minut biegu o umiarkowanej intensywności zwiększa przepływ krwi do różnych miejsc w korze przedczołowej - części mózgu, która odgrywa ważną rolę w kontrolowaniu nastroju i funkcji wykonawczych.
Porównano wpływ diety i leków na funkcjonowanie naszych komórek i okazało się, że sposób odżywiania się ma tu znacznie silniejszy wpływ.
Różnorodne miejsca pracy narażają ludzi na kontakt z formaldehydem, gazem o silnej woni używanym do produkcji drewna, produktów chemicznych, tworzyw sztucznych, etc. Długotrwała ekspozycja na formaldehyd zaś może być związana z zaburzeniem funkcji poznawczych.