Liczba wyników: 18819
Jedzenie ciemnopomarańczowych, czerwonych i zielonych warzyw liściastych oraz owoców jagodowych, a także picie soku pomarańczowego może wiązać się z niższym ryzykiem utraty pamięci u starzejących się mężczyzn.
Stres nie tylko ma negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko licznych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i choroba Alzheimera, a także wiąże się z wyższymi wskaźnikami przedwczesnej śmierci. Pomóc może tu m. in. odpowiednie odżywianie, np. dieta śródziemnomorska.
Ageizm prezentowany wobec samych siebie jest bardzo powszechny, a prowadzi do słabszego zdrowia, a nawet skraca życie.
Zaburzenia snu mogą być wczesnym objawem choroby Alzheimera. Wielu ludzi, u których ostatecznie zdiagnozowano tę chorobę, doświadczało trudności z zasypianiem i snem ciągłym na wiele lat przed pojawieniem się zaburzeń poznawczych, takich jak utrata pamięci i dezorientacja. To błędne koło: choroba Alzheimera ma związek ze zmianami w mózgu, które zakłócają sen, a kiepski sen nasila szkodliwe zmiany w mózgu.
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Osoby, które mają za sobą udar, są około dwa razy bardziej narażone na rozwój demencji.
Jakość snu ma silniejszy wpływ na jakość życia niż długość odpoczynku, mówią uczeni z Uniwersytetu Karola w Pradze.
Nasz wiek biologiczny gwałtownie wzrasta w odpowiedzi na różne formy stresu, co jednak jest odwracalne, gdy pozbywamy się nadmiernego napięcia i potrafimy się odprężyć. Takie zmiany zachodzą w stosunkowo krótkich okresach dni lub miesięcy.
Ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest niższe u osób otyłych, które mają genetyczną predyspozycję do nadmiernego BMI, niż u tych, u których o otyłości decydowały głównie czynniki środowiskowe.
Kobiety, u których menopauza rozpoczęła się przed 45 rokiem życia, są bardziej narażone na niewydolność serca, jednak ryzyko to jest też nasilone w przypadku pań, które weszły w okres menopauzy po 55-tych urodzinach, ale zmagają się z otyłością.